fbpx

Cannabis ruset

Varför tar man den?

Alla som tar droger gör detta för att de vill må bättre. Man är kanske utsatt för grupptryck, vill minska smärtor, slappna av mm. Ett problem eller en situation kan också tillfälligt “lösas” med en drog.

Positiva drogupplevelser?

Självklart så upplever vissa människor positiva effekter av att bruka cannabis i början – annars hade ingen använt den. Detta är gemensamt för de flesta droger och rusningsmedel: Att man får positiva effekter i början. De kan t.ex känna sig lugnare, mer avslappade och upprymda. Vissa säger att cannabis kan lindra smärtor och att aptiten kan öka. Personens känslor kan förstärkas och ruset kan göra personen fnittrig och upprymd.

Även om man tillfälligt kan uppleva positiva saker med att använda droger så finns det skador och konsekvenser som inte är bra. Liv kan bli svårare och det drabbar inte bara missbrukaren utan även omgivningen.

Hur kan man se om en person har tagit cannabis?

Han eller hon kan få röda ögon, bli inåtvänd, skratta och fnittra och uppträda lite berusat. Ett stort sug efter godis kan också förekomma.

Ruset

Cannabisrökaren har två typer av rus:

  • 1. Det akuta ruset som verkar i några timmar som sedan klingar av.
  • 2. Ett kroniskt rus som påverkar cannabismissbrukarens vardag och hans sätt att uppleva verkligheten.

Vad är en Flashback?

Här kommer en sann berättelse från en f.d cannabis-missbrukare, Michael. Michael hade rökt cannabis regelbundet under flera år, men nu hade han haft ett uppehåll på några veckor. En dag hade han spelat fotboll med några kompisar och efteråt satte han sig i bilen för att köra hem. Då fick han fick en flashback, en s.k återtripp.

Michael upplevde det som att han fick ett haschrus igen när han körde bilen. Han körde i 30 på motorvägen och andra bilister tutade på honom, så han var tvungen att stanna bilen. Mats kände sig hög och påverkad igen, trots att han inte tagit någon drog på nytt.