fbpx

Vad är kokain?

Om kokain och hur det påverkar

Ordlista

  • Vad är en drog? Det är ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. Några exempel på droger är alkohol, narkotika, tobak, kaffe, dopingmedel, lösningsmedel och vissa läkemedel.
  • Vad är narkotika? Det är olagliga ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. De är beroendeframkallande och kan framkalla rus/lyckokänslor m.m. Det finns många olika sorters narkotika t.ex. hasch, marijuana, kokain m.fl.
  • Vad är knark? Det är ett slanguttryck för narkotika.
  • Vad är ett beroende? Det är att inte kunna kontrollera sitt sug och sina begär. Man kan inte sluta och vill ha mer av någonting och man mår dåligt om man inte får mer.

Vad är Kokain?

Kokain är narkotika som görs av bladen från kokabusken. Denna buske växer på många platser i världen som t ex i Sydamerika.

Detta är en kokabuske

Hur ser kokain ut?

Kokain är ett vitt pulver. Det vita pulvret består av kristal- ler som liknar små snöflingor, därför kallas kokain för snö.

Varför tar man den?

I början gör kokain att man kan känna sig bättre och självförtroendet ökar. Blir man beroende av kokain så måste personen ta kokain för annars mår han eller hon väldigt dåligt och kan bli deprimerad, få ångest och ont i kroppen.

Hur kan man se om en person har tagit kokain?

En person som tar kokain får stora pupiller, snabbare andning, rinnande näsa och blir rastlös. Han eller hon ser glad ut, talar osammanhängande och får svårare att koncentrera sig.

Vad händer med kroppen om man tar denna drog?

Eftersom alla droger är giftiga så kan kroppen skadas av kokain. Man kan få hjärtinfarkt, kramper, blir väldigt smal, hosta och svårt att andas m.m.