fbpx

Vad är amfetamin?

Mer information om amfetamin på ett enkelt och lättförståeligt sätt.

Vårt syfte är att beskriva amfetamin på ett enkelt och lättförståeligt sätt så att alla skall kunna förstå det.

Viktiga ord

  • Vad är en drog? Det är ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. Några exempel på droger är alkohol, narkotika, tobak, kaffe, dopingmedel, lösningsmedel och vissa läkemedel.
  • Vad är narkotika? Det är olagliga ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. De är beroendeframkallande och kan framkalla rus/lyckokänslor m.m. Det finns många olika sorters narkotika t.ex. hasch, marijuana, kokain m.fl.
  • Vad är knark? Det är ett slanguttryck för narkotika.
  • Vad är ett beroende? Det är att inte kunna kontrollera sitt sug och sina begär. Man kan inte sluta och vill ha mer av någonting och man mår dåligt om man inte får mer.

Vad är amfetamin?

Amfetamin är ett vitt pulver men kan ibland ha en skiftning åt gult, rosa eller grått. Det kan tas på olika sätt t.ex. ätas som tabletter eller kapslar, sniffas, drickas eller injiceras.

Det framställs i laboratorium – och droger tillhör gruppen centralstimulerande droger. Det betyder att den påverkar det centrala nervsystemet i kroppen – nämligen hjärnan och ryggmärgen.

Amfetamin – en drog som även kallas “tjack, speed, uppåttjack”

I missbrukarkretsar brukar man kalla amfetamin för “tjack”, “speed” och “uppåttjack”. “Tjack” är ett av de vanligaste slanguttrycken för amfetamin. Vi gick ner till stan för att köpa “tjack”.