fbpx

Vad är Cannabis!

Cannabis är den vanligaste drogen efter alkohol.

Ordlista

  • Vad är en drog? Det är ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. Några exempel på droger är alkohol, narkotika, tobak, kaffe, dopingmedel, lösningsmedel och vissa läkemedel.
  • Vad är narkotika? Det är olagliga ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. De är ofta beroendeframkallande och kan framkalla rus/lyckokänslor m.m. Det finns många olika sorters narkotika t.ex. hasch, marijuana, kokain m.fl.
  • Vad är knark? Det är ett slanguttryck för narkotika.
  • Vad är ett beroende? Det är att inte kunna kontrollera sitt sug och sina begär. Man kan inte sluta och vill ha mer av någonting och man mår dåligt om man inte får mer.

Vad är cannabis?

Cannabis är samlingsnamnet för hasch, marijuana, hascholja och andra varianter som kommer från hampan – en växt som odlas runt om i världen. Hampan eller Cannibis Sativa plantan, som den heter, växer i varma länder som Afghanistan, Libanon, Marocko, Colombia, Jamaica, USA etc. Det finns även stora inomhusodlingar runt om i världen.

I Sverige är alkohol den vanligaste drogen. När det kommer till narkotika så är det Cannabis som är den mest använda drogen. Tack vare inomhusodlingar tror man att Sverige nästan är självförsörjande på cannabis.

Vad är hasch?

Hasch är kådan från hampväxten som man tillsammans med bla. bindemedel har pressat ihop till sk. kakor. De har en färg som kan variera från ljusbrun till svart. Haschen säljs ofta till användarna i små rökbitar på något gram styck.

Vad är marijuana?

Marijuana är torkade växtdelar från hampan t ex frön, blad, toppskott och stjälkar. Det ser lite ut som torkat gräs och därför kallas marijuana ofta för “gräs” eller “weed” (engelska och betyder “ogräs”). Både hasch och marijuana röks för det mesta i pipa eller som cigaretter s.k “joints” men drogen kan även ätas och drickas.

Vad är cannabisolja?

Cannabisolja är en brunaktig oljig vätska som fås fram ur hampan, som droppas på tobak för att sedan rökas. Cannabisoljan har den starkaste formen av THC och kan ge en krafig effekt. Oljan framställs genom att man lägger växtdelar i lösningsmedel för att få ut THC-innehållet.

Vad är THC – Tetra Hydro Cannabinol?

THC är ett fettlöslig ämne som finns i cannabisväxten och denna olja kan därför stanna i kroppens fettvävnader under lång tid. THC är det ämne som ger ruseffekten i Cannabis.

Cannabis innehåller mer än fyrahundra olika ämnen och det är THC – Tetra Hydro Cannabinol som är det man får ruset av.

Vad är medicinsk Cannabis?

Det finns olika läkemedel som innehåller produkter från Cannabis t.ex: Sativex, Marinol, Dronabinol och medicinsk marijuana. Dessa används för smärtlindring, för att höja aptiten, minska illamåendet vid cancer behandling m.m. Olika länder har olika lagar och regler angående detta.


Sedan 1992 har vi arbetat med att ge förebyggande droginformation. Målet är att nå fram på ett enkelt sätt med lätt svenska så att många kan förstå. Vi arbetar kontinuerligt med att uppdatera informationen. Detta gäller våra för våra hemsidor, föreläsningar, filmer, tidningar, böcker, häften etc. Se denna översikt över våra källor.

Åsa Graaf,
droginformatör och författare