fbpx

Introduction

Ola missbrukade i 15 år

Ola missbrukade i 15 år

Intervju med Ola som missbrukat olika droger

Livslusten försvann, jag blev paranoid, fick mindervärdeskomplex och blev självmordsbenägen.”

Jag heter Ola, bor i Helsingborg och jobbar som föreläsare för RIA, hela människan.

Har tagit amfetamin, kokain, hasch och alkohol. Alkohol var min favorit och huvuddrog. Drogmissbruket var ganska utbrett i Helsingborg. Närheten till continenten och Danmark gör att det är lätt att få tag i droger.

Jag missbrukade alkohol och olika droger riktigt hårt i ca 15 år. Nu är jag ren.”

Varför började du med droger?

“Det är inte lätt att svara på. Jag började med alkohol som alla andra – det är ju acceptabelt. Det var bara det att jag älskade känslan av att vara full. Det ledde mig in i missbruk och när man väl är inne i det så blir ens moraliska box större så till sist så började man med droger med för alkoholen slutar att fungera.”

Vilka problem försökte du lösa?

“Inga problem löstes naturligtvis egentligen. Kanske att man blev mer öppen och man kunde släppa saker som man hade ångest för. Kunde slappna av bättre – jag brydde mig inte.”

Det värsta med att ta alkohol och droger?

“Det värsta var att jag inte var den person som jag ville vara. Upplevde känslomässiga förluster och fick svåra mentala och fysiska problem. Blev av med familj, vänner och släkt och tappade bort mig själv.”

Vilka fysiska problem fick du?

“Jag upplevde skakningar när jag inte fick dom droger jag behövde. Det var svårt att äta eller behålla mat. Kände att jag inte kunde styra min kropp. Fick även diarréer och gikt i fötterna – hade heller ingen ork och fick huvudvärk.”

Mentala problem?

“Livslusten försvann, jag blev paranoid, fick mindervärdeskomplex och blev självmordsbenägen. Kände att jag skiter i allt – vänner, familj, etc. Ja, verkligen allt. Det vara bara drogerna som gällde och fanns i mitt huvud. Idag är det en obehagskänsla som får mig att veta att jag har tagit rätt beslut att vara nykter. Även skuld och skam kommer i det över vad man gjort. Det kan kännas som en bakiskänsla eller ångest.”

Vilka konsekvenser fick ditt drogmissbruk?

“Jag har skulder efter mitt drogmissbruk och har också fått fysiska men som en följd. Vissa vänner är borta för alltid. Jag har ingen egen familj utan bara min släkt som kommit tillbaka när jag blev ren.”

Varför och hur slutade du med drogerna?

“Jag ville slut men visste inte hur. Så jag klev in på Knutpunkten I Helsingborg. Gick upp på andra våningen och hoppade ner i stengolvet. Bröt ryggen på två ställen, krossade hälen på höger fot, bröt anklen på vänster och en massa andra ben. 10 stycken totalt. Jag bestämde mig när jag vaknade att nu var det bra och har inte tagit alkohol eller någon drog sen dess.”

Hur är ditt liv nu?

Hur är ditt liv nu efter att du har slutat med drogerna?

“Idag är det relativt harmoniskt. Jag lever ensam och har en stor vänskapskrets. Har kontakt med släkten. Folk litar på mig. Man kan önska mer men är nöjd ändå. Jag går på 12 stegs möten och i kyrkan ibland bara för stillheten. Idag får jag lov att ha tråkigt.”

Ditt budskap till ungdomar

Vad är ditt budskap till ungdomar som vill testa droger?

“Gör det inte. Du kommer inte att finna lycka i det. Prata med x-missbrukare om droger så får du veta den brutala sanningen om droger… Det är inte coolt eller romantiskt med droger. De bara förstör och dödar. Det är därför jag är ute och pratar med ungdomar.”