fbpx

Vad är Alkohol och Droger?

Vad är droger? Varför tar en person droger?

Här finns mer information om droger i ett förebyggande syfte.

  • Vad är droger egentligen?
  • Varför tar en person droger?
  • Vad är en flashback/ återtripp?

Sjuksköterska berättar om vad hon sett

Vad är droger egentligen?

Låt oss först titta på vad droger är i grund och botten. Droger är giftiga och olika droger har olika styrka på giftet. Mängden och styrkan avgör hur du påverkas.

Droger: Det är ämnen som påverkar kroppen och tankeverksamheten genom att framkalla ett rus. Till droger räknas narkotika, vissa läkemedel och lösningsmedel, narkosmedel, dopingmedel, alkohol och tobak.

Rus: Det är ett kroppsligt och mentalt tillstånd när en person är påverkad av droger. Det kan innehålla positiva och negativa känslor. Ruset påverkar omdömet, medvetenheten och individens kontroll.

Narkotika: Det är läkemedel eller hälsofarliga medel med beroendeframkallande egenskaper eller som kan framkalla eufori (lyckokänslor).

Varför tar människor droger?

Man kan ju ibland undra varför man prövar droger när man vet att det kan vara farligt, vanebildnande och ibland kan leda till döden.

En av anledningarna är en önskan att vilja må bättre. Med drogernas hjälp kan det kännas som om vardagens problem försvinner. Ett piller kan ta bort smärtor eller minska ångest. Några drinkar kan få en att känna sig mindre stressad. Cannabis kanske får en att slappna av för att nämna några olika anledningar.

Även grupptryck, nyfiken och sökande efter spänning kan vara en anledning. Att det är spännande och förbjudet kan också locka.

Det kommer tillslut en punkt då det inte är lika roligt och ett beroende kan ta över.

Vad är flashbacks?

Många missbrukare vittnar om sk. flashbacks från droger, vilket är återtrippar i nyktert tillstånd. Man upplever ruset, känslorna och drogupplevelsen igen fastän man inte tagit drogen.

Dessa flashbacks eller återtrippar kan vara obehagliga och pågå under olika långtid som från några minuter till flera timmar. Om man missbrukar intensivt kan de drabba en person lång tid efter. Många känner sig nedstämda och/ eller ängsliga efter efter en flashback.

Mer om flashbacks

Läs om olika droger