fbpx

Droger i trafiken

Här får du information om droger och trafiken och en e-bok om ämnet att ladda ner.

Droger och alkohol hör inte hemma i trafiken och varje år skadas och dör människor pga av alkohol och droger i trafiken. Stora ekonomiska kostnader och mänskligt lidande blir resultatet.

Vi har tagit fram denna bok ”Cannabis i Trafiken – frågor och svar” för att ge mer information och svar på vanliga frågor. Boken tar även upp andra droger och har ett avsnitt med frågor och svar, olika argument m.m.

Vad händer när man dricker och kör bil?

Mentala spärrar försvinner och ens egna förmåga överskattas trots att reaktionstiden försämras. Synen, talet och koordinationsförmågan blir sämre och personen får svårt att kontrollera kroppen med sämre balans och dubbelseende. Personen somnar lätt. Detta gör personen till en livsfarlig förare både för sig själv och andra.

Hur kan man förhindra alkoholrelaterade trafikolyckor?

Här kommer några förslag:

  • Åk inte med en alkoholpåverkad förare.
  • Ta nycklarna från föraren.
  • Bjud på en taxi.
  • Töm däcken på luft.
  • Prata med personen.
  • Ring föräldrarna.
  • Var 500:e förare kör onykter.

Hur påverkar narkotika bilföraren?

Uppiggande droger som t ex kokain och amfetamin leder till hyperaktivitet och överskattning av ens förmåga som bilförare. Drogen gör att tröttheten förträngs och föraren kan plötsligt bara somna utan förvarning.

Lugnande droger som t ex heroin, opium och morfin leder till att personen blir trött, dåsig och får svårt att koncentrera sig och får sämre uppmärksamhet.

Hallucinogener som t.ex LSD är droger som framkallar hallucinationer vilket gör att bedömnings- förmågan försämras, personen kan bli desorienterad och få en felaktig verklighetsuppfattning.

Boken passar utmärkt för trafikskolor i samband med Risk Ettan, till föräldrar och ungdomar.

Boken är faktagranskad av Transportstyrelsen.

Boken är fri att ladda ner här:

    Ja, jag håller med om integritetspolicy.

    Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter
    enligt General Data Protection Regulation.