fbpx

Industrihampa en nyttoväxt

Här kommer lite information om hampan och några av dess olika användningsområden. Denna växt används till mycket. Skillnaden mellan droghampa och industrihampa eller drogfri hampa förklaras här.

Hampaväxten – Cannabis Sativa

Ur växten Cannabis Sativa, som också kallas hampa, kan man få fram hasch och marijuana vilka man använder som drog. Växten finns i hela världen och kallas droghampa.

I tusentals år har Cannabis (hampa) odlats för dess olika egenskaper. Både som drog och berusningsmedel och som nyttoväxt. Som nyttoväxt kan den kallas industrihampa.

Det finns alltså olika sorters hampaväxter – industrihampan och den narkotikaklassade droghampan. Det kan jämföras med att det finns också olika sorters vallmoblommor, den som man kan göra drogen opium av och den tillåtna som vi bl.a. hittar som frön på bröd.

Kläder, rep och krämer

Människor har i tusentals år odlat och använt cannabis växten – även kallad hampa – och då först och främst som nyttoväxt.

Hampan har näringsrika frön och oljor. Hampafrön innehåller nyttiga fetter, mineraler och aminosyror – vilket är bra för kroppen. Idag kan man köpa detta i livsmedelsaffärer och i hälsokostbutiker. Några exempel på dessa är oljor, proteinpulver, schampo, hudkrämer. Hampaplantan som används för dessa ändamål innehåller nästan ingen THC alls – dvs narkotika.

Det finns alltså flera olika varianter av hampaplantan – industrihampan som används som nyttoväxt och den narkotikaklassade droghampan.

Hälsosamma produkter

Hampans frö innehåller de viktiga fetterna omega 3, 6 och 9 vilket gör att det används i livsmedel, hudvård och hårvård. Fröet innehåller även mycket bra och fullvärdiga proteiner.

I Nordamerika har det gjorts många tester och det finns ingen THC i industrihampans frön. Därför kan man handla proteinpulver, olika hälso/proteinbars, smör och oljor här i Sverige som är gjorda från hampa.

Droghampan

Det är alltså en annan variant av hampan – den indiska varianten – som användes för rus. Denna sort innehöll THC, som är det narkotiska ämnet som framkallar ruset (när personen är hög och påverkad).

I droghampan finns det ungefär 420 olika beståndsdelar. Det starkaste av dessa ämnen kallas THC, vilket är en förkortning av ett krångligt ord “delta-9-tetra-hydro-cannabinol”. THC är ett giftigt ämne och det gör en person drogpåverkad.

Som vi skrev tidigare så innehåller hampan olja och detta gör att THC är fettlösligt. Det innebär att det lagras i kroppens fett och olika organ, som till exempelvis hjärnan och i levern.

Påverkar det fostret när mamma är gravid

Man vet att THC passerar moderkakan och påverkar fostret och går ut i modersmjölken, om mamman röker cannabis. THC bryts ner långsamt och samlas i kroppens fett. Detta kan påverka hjärnan och skapa en avtrubbning och sänkt IQ.