fbpx

Introduction

Intervju – kändes bra i början.

Intervju – kändes bra i början.

Vad säger en fd. drogmissbrukare om cannabis?

Idag kan jag stolt och ärligt säga att jag aldrig kommer gå tillbaka till det liv av missbruk, kriminalitet, hemlöshet och misär som jag levt i. Jag har valt livet framför döden!”

Min historia vad det gäller droger

Jag är 28 år och började använda alkohol i 12-13 års ålder, Cannabis i 14 års åldern, amfetamin provade jag första gången när jag var 15 och då, första gången jag provade det så injicerade jag. Mellan 15 och 24 använde jag allt detta plus benzo och jag provade även heroin och kokain i tjugo års ålder men det fastnade jag aldrig för. Provade även ecstacy när jag var 15 och några gånger efter det. I 24-25 års åldern hittade jag nätdroger såsom mdpv, spice, olika syntetiska psykadeliska droger som jag använde i princip tills jag la ner missbruket när jag var drygt 26 år.

Anledningar till att jag började

Jag är uppväxt i en familj med alkoholism, fylla, slagsmål och skilsmässa. Flyttades fram och tillbaka mellan mamma och pappa från ca 6-7 års ålder fram till jag blev 12 år då min mamma körde mig till ett akut utredningshem. Jag hade precis kommit i kontakt med alkohol, droger och Cannabis då och att jag hamnade bland andra som också upptäckt det och hade liknande problematik gjorde nog inte saken bättre. Från den stunden bodde jag aldrig mer hos någon av mina föräldrar. Utan det blev fler hem, familjehem, paragraf 12, SiS-institutioner och slutligen häkten och anstalter.

Började använda cannabis

Anledningen från början att jag började använda Cannabis och olika substanser är ganska svårt att svara på och veta, men tänker jag fritt tror jag det var ett sökande efter trygghet, bekräftelse, ett sätt att bli sedd, ett sätt att “vara bra på något”, för hur det än varit så blev jag bra på att missbruka, alltså det är ju aldrig bra. En flykt från jobbiga känslor och tankar som jag inte lärt mig hantera under min ganska stökiga uppväxt.

Positiva effekter i början

Ruset i sig var positivt på så sätt att det var lugnande, avslappnande. Sen när det gällde Cannabis så var det en stor positiv sak allt runtomkring, det flummiga umgänget där man kände sig en del i något större – man hade en plats så att säga. Det var liksom vi och de andra, de som inte rökte. Cannabis hjälpte även något lugnande gentemot ADHD:n (som jag för övrigt valt att sluta medicinera emot när jag slutade med allt annat). Cannabis gav också i början en stark känsla av värme och tillhörighet också.

Mentala problem

Jag fick försämrat minne, allmän degighet i huvudet även om man inte använde Cannabis på länge – olust och omotivation till att göra något, inte ta tag i saker som är behövliga. Fick en slapp stil och ignorans till ickerökare. Även depression, förföljelsekänslor och misstänksamhet mot folk fick jag till följd av Cannabismissbruket.

Konsekvenser av mitt drogmissbruk

För samhället fick det konsekvensen att jag utsatte folk för brott såsom inbrott, stölder, skadegörelse etc. Sen är det ju en samhällskostnad att ha haft mig inlåst på institutioner och anstalter. Det sociala, vänner och familj, har nog fått konsekvenserna att kontakt med familj blivit förstörd, den har ju faktiskt i långa perioder varit obefintlig. Det har ju såklart skapats oro etc. hos mor och far.
Mina vänner var mest missbrukare så det har ju inte funnits några riktiga vänner där. Bara vänner som vill ha ut något av “vänskapen” så att säga.

Det värsta med att ta cannabis

Det värsta med Cannabis var nog att komma tillbaka till verkligheten – att komma ur den där degiga och såsiga hasch-rökar-dimman. Att bli klar i huvudet – för det tar tid. Cannabis gav även kortare manier som inte var så positiva.

Varför och hur jag slutade med droger

Jag har provat otaliga gånger att försöka bli fri från missbruket. Det har mestadels varit när jag suttit inlåst på anstalter och det har bara varat i kortare perioder. Jag kom ut från mitt sista fängelsestraff, av 6 totalt. Jag var då dömd till 16 månader för narkotikarelaterade brott såsom grova stölder, bilstölder mm. Under den tiden funderade jag mycket över slentrianen det blir i ett missbruk, såsom att komma ut från anstalt, börja missbruka igen, må dåligt, leva i misär tills man åker in igen..och det var så det var för mig, hela tiden. Så när jag kom ut blev det att jag åkte direkt till X och missbrukade kraftigt i nån vecka tills jag hamnade i en fruktansvärd psykos (igen) och hamnade på psyk till slut. När jag var något friskare och kom ut därifrån så bestämde jag mig för ett helhjärtat och sista försök till drogfrihet. Jag sökte kontakt med behandlare och fick massor med hjälp att bibehålla motivationen och även reda upp saker jag burit på sen barnsben. Gick hos henne i ca ett år och under tiden ordnade jag lägenhet och sysselsättning. Tillslut träffade jag även min nuvarande sambo som även hon hjälpt mig väldigt mycket genom att skapa den familjära trygghet jag alltid saknat. Vi har idag en härlig familj! Jag har en son med henne som är 3 månader och jag har även fått två bonusbarn och jag älskar dem alla! Jag slutade helt enkelt med drogerna pga att mitt jagande efter en äkta trygghet aldrig tillfredställdes, den trygghet jag alltid kom till i missbruket var aldrig äkta. Idag kan jag stolt och ärligt säga att jag aldrig kommer gå tillbaka till det liv av missbruk, kriminalitet, hemlöshet och misär som jag levt i. Jag har valt livet framför döden!

Mitt liv efter att jag har slutat

Nu är mitt liv fantastiskt bra! Visst har jag stunder av dåliga dagar – men det har väl alla:) Det kan ibland lätt bli lite konflikter över småsaker som har med mina känslor eller åsikter att göra. Men det är pga. att jag aldrig förr varit tvungen att handskas med sånt för jag har drogat bort allt. Men generellt sett är mitt liv idag jättebra: Jag har en lägenhet att bo tryggt i, har en säng att sova i varje natt, egna kläder att ta på mig, trygghet i min familj som jag älskar och jag har ett normalt socialt nätverk – jag har allt som livet handlar om.
Jag är så nöjd och mår, mestadels, så bra! Har inget sug efter droger idag och jag är väldigt trygg i min drogfrihet!

Mitt budskap till ungdomar som vill testa

Mitt budskap till unga människor som blir erbjudna att prova Cannabis är, du har inte en aning om hur det kommer påverka just dig! Du vet inte hur potent det är för dig. Det kan såklart vara skönt och roligt de första gångerna, annars skulle ingen glida in i missbruk, men tänk efter och se inte till hur det kan påverka dig just för stunden, se istället på vad det kan göra med dig och ditt liv i det långa loppet, tänk på allt du kan förlora, du kan, och kommer till slut i missbruket, att förlora hela din ungdom, din familj, dina vänner och slutligen även din frihet och ditt liv! Just say: No drugs! Jag har samma budskap när det kommer till unga (och gamla) som vill / tänker på att testa Cannabis eller andra droger – Say No Drugs!

Ge aldrig upp!

Jag vill nog bara tillägga det att Ni, tillsammans med alla andra organisationer som arbetar mot droger, gör ett fantastiskt jobb! Ge aldrig upp! Detsamma säger jag till er som kanske inte missbrukar själva men har någon i er närhet som gör det, ge aldrig upp ni heller, det finns alltid hopp för ett drogfritt liv!