fbpx

Orolig att dina barn skall testa droger? Få tips!

Här finns information om droger för dig som är förälder.

Föräldrakursen ger dig mer kunskap om droger och verktyg så det blir lättare att prata med dina barn om droger!

KUNSKAP

Börja med att skaffa dig grundläggande kunskap om droger. När du har en större säkerhet och en större förståelse är det lättare att prata med ditt barn. Ungdomar vet mycket idag och det finns information på nätet, både falsk och sann, ibland kan det vara som en djungel – vad är egentligen sant. Vi har tagit fram material som kan hjälpa dig och ditt barn. Lätt att förstå, inget krångel och rakt på sak. Inga förkunskaper krävs.                                        

FAKTA OCH GRATIS E-BÖCKER

På våra fakta sidor finns gratis e-böcker att ladda ner som vi gjort för att hjälpa er och detta är möjligt tack vare stöd från företag och privatpersoner.

Boken om Knark och sånt. Denna boken passar dig som förälder men även dina barn, den är lätt att läsa med bilder och sanna berättelser från f.d missbrukare. Vi rekommenderar att du skaffar den.

Bra material – min dotter kunde inte sluta läsa boken. Vår dotter hade testat ecstacy och vi använde boken och såg er dokumentär film om ecstacy. Hon slutade ta ecstacy.

Köp boken här

TIPS!

TRYGG KOMMUNIKATION OCH NÄRVARO

Man älskar ju sitt barn och vill inte att det skall råka illa ut och det är inte alltid lätt att uppleva att ens barn tar droger. Trots detta så behåll lugnet under samtalen, visa att du är intresserad och skapa en trygg miljö så barnet vågar prata. Skrämsel och hot fungerar inte men däremot så är det viktigt att informera om riskerna, här kan ni se våra filmer med f.d missbrukare som berättar hur det var att ta droger. Säg att de kan berätta för dig om det hänt något jobbigt eller om de gjort något de ångrar – att du finns där för att hjälpa. 

” I vår familj hade vi en regel med våra tjejer. Regeln var att vi som föräldrar lovade att aldrig bli arga om de berättade något dumt de gjort. Detta ledde till en öppenhet och en trygghet. Vi sa också att vi alltid kunde hämta dom om de kände sig otrygga eller om det hände något, t ex om de blev berusade.”

Det är viktigt att förstå varför en person tar droger – vi har korta filmer om detta. Se dom själv och sedan med dina barn.

Om ditt barn tar droger kommer barnet att försöka dölja det. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på förändringar hos barnet och ser till att barnet känner sig trygg att kommunicera med dig. Finns där för barnet och var en stabil punkt.

1. Var uppmärksam på dofterna

Vissa droger som tobak och cannabis har en stark lukt som kan fastna hos dom som använder dem t ex på kläderna. Du kan märka att användaren använder mycket tuggummi , halstabletter etc. för att dölja denna lukt. 

2. Ögonen

Man kan se på ögonen, olika droger påverkar ögonen. Cannabis kan göra ögenen mer röda och blicken kan sömnig ut. Amfetamin, kokain och ecstacy får pupillerna att vidgas och bli större. Mer information finns här på hemsidan under ” Olika droger”.

3. Beteendet

Humöret och beteendet förändras. Barnet kan dra sig undan, kan vara mer aggressivt och man kan också märka att de kanske slutar med tidigare intressen och aktiviteter och skaffar andra vänner. Skolarbetet kan bli lidande. Här rekommenderar vi att du läser olika kännetecken här på hemsidan. —> finns under fliken Olika droger. 

4. Uppmuntra ditt barns intresse och syften

Stöd och uppmuntra barnets egna mål och syften. Engagera dig och uppmuntra deras intressen oavsett om det är sport, konst eller mål om att vilja utöva något yrke. Uppmuntran stärker självkänslan och självförtroendet och det göra att barnet lättare kan stå emot grupptryck och behålla sin egen synpunkt. De får också vänner som har liknande intressen.