fbpx

Orolig att dina barn skall testa droger?

Här finns information om droger för dig som är förälder.

Skaffa dig mer kunskap så blir det lättare att prata med dina barn om droger!

Som förälder kan man ibland känna sig orolig att ens barn skall testa och börja med droger. Första steget är att man skaffar sig mer kunskap så att man lättare kan prata med sina barn.

Viktig att förstå är att ditt barn tar droger för att drogen ”tillfälligt upplevs hjälpa” och de mår bättre i början. Barnet kanske har någon oönskad känsla som försvinner, eller mår lite bättre när det tar droger. I början blir drogerna en ”lösning” men blir sedan ett problem om användandet går för långt. 

Andra anledningar kan vara t ex vara grupptryck som är svårt att stå emot, nyfikenhet eller oönskade känslor eller problem som tillfälligt försvinner.

KUNSKAP

Börja med att skaffa dig grundläggande kunskap om droger. När du har en större säkerhet och en större förståelse är det lättare att prata med ditt barn. Ungdomar vet mycket idag och det finns information på nätet, både falsk och sann, ibland kan det vara som en djungel – vad är egentligen sant.

Vi har tagit fram material som kan hjälpa dig och ditt barn. Lätt att förstå och inget krångel och rakt på sak.                                            

KORTA FILMER OCH DOKUMENTÄRER

Se gärna våra kortfilmer om droger, våra dokumentärer där f.d missbrukare berättar om hur det var att ta droger. Detta ger dig en större förståelse och visa gärna filmerna för dina barn.

FAKTA OCH GRATIS E-BÖCKER

På våra fakta sidor finns även gratis e-böcker att ladda ner som vi gjort för att hjälpa er .

Vi är glada över att vi kan ge bort gratis information vilket är möjligt tack vare stöd från företag och privatpersoner.

Denna boken passar dig som förälder men även dina barn, den är lätt att läsa med bilder och sanna berättelser från f.d missbrukare. Många har haft stor nytta av boken. Vi rekommenderar att du skaffar den.

Bra material – min dotter kunde inte sluta läsa boken. Vår dotter hade testat ecstacy och vi använde boken och såg er dokumentär film om ecstacy. Hon slutade ta ecstacy.

Köp boken här

TRYGG KOMMUNIKATION

Undvik skrämselpropaganda och moralpredikan!

Man älskar ju sitt barn och vill inte att det skall råka illa ut och det är inte alltid lätt att uppleva att ens barn tar droger. Trots detta så behåll lugnet under samtalen, visa att du är intresserad.

Skrämselpropaganda fungerar inte men däremot så är det viktigt att informera om riskerna, här kan ni se våra filmer med f.d missbrukare som berättar hur det var att ta droger. 

Finns där för barnet

Säg att de kan berätta för dig om det hänt något jobbigt eller om de gjort något de ångrar – att du finns där för att hjälpa. 

” I vår familj hade vi en regel med våra tjejer. Regeln var att vi som föräldrar lovade att aldrig bli arga om de berättade något dumt de gjort. Detta ledde till en öppenhet och en trygghet. Vi sa också att vi alltid kunde hämta dom om de kände sig otrygga eller om det hände något, t ex om de blev berusade.” mamma

Här är det viktigt att förstå varför en person tar droger – vi har korta filmer om detta. Se dom själv och sedan med dina barn.

Om ditt barn tar droger kommer barnet att försöka dölja det. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på förändringar hos barnet och ser till att barnet känner sig trygg att kommunicera med dig. 

1. Var uppmärksam på dofterna

Vissa droger som tobak och cannabis har en stark lukt som kan fastna hos dom som använder dem t ex på kläderna. Du kan märka att användaren använder mycket tuggummi , halstabletter etc. för att dölja denna lukt. 

2. Ögonen

Man kan se på ögonen, olika droger påverkar ögonen. Cannabis kan göra ögenen mer röda och blicken kan sömnig ut. Amfetamin, kokain och ecstacy får pupillerna att vidgas och bli större. Mer information finns här på hemsidan under ” Olika droger”.

3. Beteendet

Humöret och beteendet förändras. Barnet kan dra sig undan, kan vara mer aggressivt och man kan också märka att de kanske slutar med tidigare intressen och aktiviteter och skaffar andra vänner. Skolarbetet kan bli lidande

Här rekommenderar vi att du läser olika kännetecken här på hemsidan. —> finns under fliken Olika droger. 

UPPMUNTRA BARNENS MÅL OCH INTRESSE

Stöd och uppmuntra barnets egna mål. Engagera dig och uppmuntra deras intressen oavsett om det är sport, konst eller mål om att vilja utöva något yrke. Uppmuntran stärker självkänslan och självförtroendet och det göra att barnet lättare kan stå emot grupptryck och behålla sin egen synpunkt. 

” Jag och min äldsta dotter hade en ”hemlig” överenskommelse. Hon berättade för mig att det ibland var svårt för henna att säga nej till sina kompisar och stå emot grupptryck. Vi löste problemet så här och här kommer ett exempel. Hon kunde ringa mig när hon var ute och så frågade hon om hon fick åka t ex till en fest. Då svarade jag – Vill du att jag skall säga nej? Då sa hon JA. Då sa jag ganska högt i telefonen – Nej, du får inte åka dit utan måste komma hem. Då kunde hon säga – mamma sa nej och jag hämtade henne” mamma