fbpx

Introduction

En intervju om att ta heroin

En intervju om att ta heroin

Personen på bilden har inget med texten att göra.

Vad säger en fd. missbrukare om heroin?

För mig är heroin direkt förknippad med döden, så vad ni än gör håll er borta från denna förrädiska drog.”

Patrik “Padde” är 39 år och började med att ta droger juni 1995 – han var då 20 år och en månad gammal. Med andra ord har han tagit droger i mer eller mindre 20 år.

Det började med att han testade hasch och gjorde detta någon gång då och då. Detta övergick sedan rätt snabbt till ett dagligt drogmissbruk.

Så småningom började han med heroin.

Vi på Droginformation.nu publicerar denna intervju för att sprida förebyggande information om droger – nu speciellt om heroin.

Varför började du med droger?

Jag höll på med idrott väldigt mycket i min ungdom och när jag var 20 år kom plötsligt haschet in bland mina kompisar. Någon började testa sedan blev det fler som testade och till slut var det bara jag som inte hade provat.

Jag tänkte hela tiden att knark och idrott hör liksom inte ihop. På toppen av detta hade min mor jobbat inom missbruksvården i många år.

Till slut så började mina kompisar att kalla det mandomsprovet – du vet om du inte hade rökt det där jävla haschet hade du inte klarat mandomsprovet. Jag hade inte ens rökt cigaretter innan jag var 20.

Tänkte: ‘Liksom vadå mandomsprovet, vadå kommer jag att bli utesluten från alla mina polare om jag inte rökar den där skiten’.

Till slut sa jag: “fuck it ge mig skiten då” och jag drog några bloss och på den vägen har det varit.

7-8 månader senare rökte jag varje dag och hade i princip lagt ner idrotten helt och hållet.”

Hur började du med heroin?

Ja, vi var ju i mitten av 90-talet var mycket techno-fester på den tiden och då hamnar man där. Då blev det amfetamin, extacy, LSD, svampar och all annan skit.

Detta ledde sedan till att när man hade varit uppe 3-5 dygn på de här galna drogerna så kände man: ‘Va fan måste varva ner på nått sätt’ och då kom pillerna in i bilden.

En dag efter ett rave-race hade vi inte några piller, då kom det en kille med lite brunt pulver. Det visade sig att det var heroin och jävlar detta var ju ännu bättre att landa på än piller.

Efter att ha rökt heroin några gånger då var det inte många technofester mer. Nu var man helt hookt på heroin och från den punkten gick det riktigt brant utför.

Heroinet var liksom min grej. Du vet vissa gillar amfetamin – vissa gillar att röka hasch – vissa gillar att dricka alkohol – men heroinet passade mig som handen i handsken.”

Varför tyckte du så mycket om heroinet?

Jag var en väldigt energisk person – full av energi. Så droger som var uppåt hjälpte mig i en riktning som jag redan var rätt bra på.

Jag kunde förvisso festa längre och vara längre igång, men heroinet gav mig på nått vis ett inre lugn och en värme i kroppen. Jag bara kände, wow!”

Kan du beskriva effekterna lite mer?

Problemen i det vardagliga livet försvann helt och hållet när jag var på heroin.

Om det var något som du oroade dig för och tänkte: ‘Hur fan skall jag göra med det här – hur skall jag lösa det här – vilket håll skall jag ta – hur ska jag göra …’

Allt detta spelar ingen roll när du är på heroinet.

Problemet finns kvar där – du vet att du inte suddar väck det, men du kan titta på det genom dimman och bara tänka: ‘Det är lugnt fan det fixar sig allt fixar sig’.

Sen när du då går av heroinet så plötsligt är problemet tydligare och då tänker du: ‘Fan det funkar att ta heroin för att göra det suddigt och oviktigt och att det inte besvärar mig mer!’. Då tar man ju mer heroin.

Sen den där värmen – känslan av den är mycket svår att beskriva men den gör det oerhört svårt att leva utan.”

Tar heroinet bort alla problem?

Problemet försvinner inte men det blir mycket lättare att ha där – så man bryr sig inte för tillfället i alla fall.

Man tänker på något vis bara: ‘Just nu är det herionet som är det viktigaste. Just nu är allt ok – nu mår jag bra – jag har heroin – jag har heroin i mig – jag har heroin här bredvid mig. Allt är ok fram till att påsen är slut’.”

Fysiska effekter?

De flesta börjar röka det och man röker det på aluminiumfolie – där är en jävla massa kemikalier i bara aluminiumet som du drar i dig när du rökar på det. Detta skapar en äcklig smak i munnen 24 timmar om dygnet när du rökar heroin.

Heroinet är också aptitdämpande på något sätt – jag gick ner från 108 kg till 59 kg på 16 månader.

Inget heroin får gå till spillo

Rökandet går snabbt över till sprutor. Tror inte jag känner någon som har rökat heroin i hela sin karriär – alla jag känner började med sprutor förr eller senare.

Anledningen till detta är att det blir för dyrt att röka, samt att när du börjar med sprutor får man en ny ‘smekmånad’ på skiten eftersom man får en ny sorts kick av det då.

Om jag köper heroin för ett par hundra tar det ändå minst en halvtimma att röka upp, men tar jag det med en spruta får jag hela satsen på en och samma gång och det ger en helt annan kick.

Så heroinister tycker att det är ett slöseri att röka upp det: ‘Nej, in med rubbet i venen så att inget går till spillo’.”

Inget stoppade mig från att ta det

Låt mig ge ett exempel på hur lite man bryr sig om sig själv och allt annat.

Jag var på ett härbärge och när jag kom in där visste jag inte att man blev kroppsvisiterad. De ‘strippade’ mig på alla mina ‘verktyg’ (sprutor och andra saker man andvänder för att ta droger) sen fick jag gå in på rummet som jag delade med en kille.

När jag vaknade var jag sjukt dålig pga. heroin-avtändning.

Den andra killen satt och kokade en morgonfix och jag bad honom om jag kunde få köpa halva. Killen säger till mig: ‘Padde, jag har hepati C så använder du mina verktyg så kommer du också att få det till 100 %.’

Då respondade jag att “det skiter jag i”. Så viktigt var det för mig att få det jävla heroinet att inte ens en dödlig sjukdom stoppade mig.”

Hur känns det att vara på heroin?

Det är som att leva inne i en duschkabin och allt som är utanför den är jävligt oviktigt. Den enda man vill öppnar dörren är langaren så man kan få mer grejer.

Det enda man reagerar på som är utanför en själv är ljudet av en polissiren eftersom den får en till att tänka på en poliscell och avtändningen som man då kommer att uppleva. Hör man en siren flyr man för livet.”

Vilka fysiska abstinens får man?

De som har läst om det menar på att det är som att få influensa. Men man går ju knappast i självmordstankar och har jätteångest när man har influensa.

Du spyr och skiter ner dig. Din kroppstemperatur är helt katastrofal och du svettas och fryser samtidigt.

Du kan ha vinterjackan på dig mitt i sommaren och ändå frysa. För kylan kommer inifrån precis som jag berättade att värmen kom inifrån innan.

Man är totalt raserad – man kan knappt sitta upp – så dålig är du!”

Vilka mentala abstinens får man?

Alla problem har ju också dövats rent mentalt. Nu kommer alla tankarna kommer tillbaka som en bumerang och slår dig i huvudet.

Problemen som man har har man lyckats med att skjuta ifrån sig eller dövat väck dem. Eller så tyckte man att problemen löste sig tack vare heroinet.

Men ingenting har löst sig man har bara lyckats med att för stunden inte bry sig om problemen, men de är ju där lik förbannat.

Problem har ju en tendens att om man inte tog tag i dom från början så växer dom och blir bara värre och större och svårare att ta tag i.

Så när du tänder av från heroin så kommer alla dessa problem över dig plus att du samtidigt är fysiskt dålig. Så risken att man tar mer heroin är enormt stor – faktum är att du gör vad som helst för att ta mer i det läget – verkligen vad som helst.”

Vilka andra konsekvenser har ett missbruk?

Familj och vänner är lika oviktiga som allt annat runt en som inte har med heroinet att göra. De känns bara helt överflödiga: ‘Vad vill jag med dem – de bidrar ju inte till mitt heroin-missbruk’.

Det enda dem vill är ju att man skall sluta med heroinet. ‘Men jag vill ju inte lägga av – jag är rädd för att lägga av – jag vågar inte lägga av alltså.’

Det är precis som de människor runt en som inte tar heroin. De ser att man håller på att gå åt helvete och vill bara att man skall sluta. Men jag som tar heroinet fixar inte att ta tag i smärtan som detta innebär. Vem vill uppleva smärta? Ingen! Så för att slippa den tar man heroin.”

Skrev upp alla som dött av heroin

Jag och en polare satt en kväll – vi satt och rökte heroin, tog piller och annan skit.

Vi hade inget att göra så vi tog fram ett vitt papper och en penna och började skriva ner namn på människor vi känner som dött av heroin.

När vi kom upp till 53 namn så slutade vi skriva eftersom vi började må för dåligt.

För mig är heroin direkt förknippad med döden, så vad ni än gör håll er borta från denna förrädiska drog.”

Vad vill du säga till de unga?

Alltså jag kan bara säga: ‘Håll er borta från heroinet!’

Samtidig så när man är ung är man nyfiken och det finns grupptryck. Plötsligt får man för sig att skita i sina egna värderingar och tänker: ‘Jag testar’.

Problemet är att i början tycks det vara en helt fantastiskt underbar idé som inte har några som helst dåliga sidor. Plötsligt lurar heroinet dig och suger dig ner i ett helvetetshål. Heroinet skapar helt enkelt ett helvete för dig.

Då ser man plötsligt att det är ‘asdyrt’ och att man måste nu ta heroin var 12:e timme för att inte bli sjuk mm. Då är det för sent och då sitter man där.

Sen det som vänta är: avgiftningar, LVM hem, ungdomsanstalter, vanliga anstalter, fängelse, uteliggande, bo på härbärgen och all annat skit.

Och en annan sak – visa mig en heroinist som är 60 år gammal – det finns inte! Jag är en av de äldsta och jag är 39 år.”

Droginformation.nu tackar så mycket för att du ställde upp och berättade din historia om heroin.