fbpx

Introduction

Film – Varför slutade Pyret med hasch?

Film – Varför slutade Pyret med hasch?

Den stora anledningen till mitt missbruk var ju ångestlindring samt att det hjälpte mig att somna – så tillfälligt tyckte jag att det hjälpte. Det jag inte förstod då, som jag inser nu efteråt, är ju att ångesten kom tillbaka 100 gånger värre när drogerna gick ur kroppen. Då tog jag mer för att lindra den ångesten. Detta blev väldigt snabbt en riktigt ond cirkel för mig.

Kolla på intervjun med Pyret här

Textad intervju med Pyret

Vad säger en fd. missbrukare om hasch?

Vi träffade Magdalena – en ung tjej – som berättar om sitt före detta missbruk av främst hasch och ångestdämpande tabletter. Hon bor i södra Sverige och efter en tuff tid är hon idag drogfri.

Varför började du med hasch och andra droger?

Jag började använda droger mot min ångest och depression. Jag kom sedan ut som homosexuell vid 14 års ålder vilket inte var accepterat av mina föräldrar. Detta var en otroligt jobbig period för mig och jag tappade lite av min livslust.

Sedan blev det bättre och jag mådde helt okej tills jag var 16 år gammal. Då hände det för mycket jobbigt inom en kort period. Min far dog i cancer, det tog slut med min flickvän och jag blev jätteledsen.

Strax efter detta fick min mor cancer och då kom nästa stöt – med hennes kamp genom detta.

Vid 19 års ålder träffade jag mitt livs kärlek, allt gick äntligen bra igen, vi flyttade ihop, förlovade oss och levde lyckliga i 2,5 år.

I slutet av vårt förhållande blev det mycket svek. Vid den här punkten hade jag gett upp hoppet – jag gav upp och tog till drogerna som en sista hjälp.

Mitt i denna period träffade jag en kompis, hon såg att jag mådde dåligt och sa att hon skulle ‘hjälpa’ mig. Hennes hjälp bestod av droger och det löste mitt problem – tillfälligt.”

Fick du några problem?

Jag var trött med en konstant huvudvärk och jag tappade all min aptit. Jag kände mig verkligen trög, tänkte segt, jag sket i allt runt omkring mig och började ljuga om allting enbart för att skydda mitt haschrökande.

Detta resulterade i att jag förlorade vänner och tappade förtroendet hos stora delar av min familj.”

Hur påverkade haschet ditt liv generellt sätt?

Jag studerade till kock under denna perioden. Hade praktik på en stor restaurang i Helsingborg. Studierna blev lidande då jag slutade att gå till restaurangen och skyllde på alla möjliga olika saker när sanningen var att jag egentligen bara satt hemma i soffan och blev hög.

Detsamma gällde mina relationer, vänner, flickvän och familj. Jag slutade att höra av mig. När de försökte ta kontakt med mig så antingen struntade jag i att svara eller så ljög jag ihop någon historia om att jag inte hade tid. Det ledde till att jag förlorade respekt och tro från dem. Fast jag är ren idag så har jag inte fått tillbaka den respekt som jag fick innan.”

Vilka problem löste du tillfälligt?

Den stora anledningen till mitt missbruk var ju ångestlindring samt att det hjälpte mig att somna – så tillfälligt tyckte jag att det hjälpte.

Det jag inte förstod då, som jag inser nu efteråt, är ju att ångesten kom tillbaka 100 gånger värre när drogerna gick ur kroppen. Då tog jag mer för att lindra den ångesten. Detta blev väldigt snabbt en riktigt ond cirkel för mig.”

Hur slutade du med haschet?

Den största anledning var att jag tog en överdos en kväll. Jag letade igenom varenda skrymsle och vrå i huset och lyckades efter många om och men hitta en karta stilnoct 10mg och den var helt full. Gick in på toaletten och började krossa tabletter, drog upp 4 st i näsan direkt och svalde de sista 6.

Allt kändes bra i ca 20 min men sedan blev jag jättedålig, kräktes, kallsvettades, fick ont i bröstet och skakade i hela kroppen. Jag svimmade till slut. Jag kommer ihåg att jag tänkte: ‘Överlever jag det här så räcker det.. Jag slutar här och nu’. Vilket jag gjorde också! Rörde aldrig varken hasch eller tabletter någonsin igen.”

Livet efter drogerna?

Hur är ditt liv nu efter drogerna och haschet?

Mitt liv nu är självklart bättre. Jag börjar bli klar i huvudet och kan återigen sköta mina egna tankar. Haschet och pillerna styr inte längre mitt liv.

Jag har kommit igång med saker och nu fundera jag på att ta upp mina studier igen.

Tyvärr tar det lång tid att bygga upp det som drogerna raserade för mig – har fortfarande problem med att lappa ihop mina relationer med vänner och familj.”

Ditt budskap till unga?

Vad vill du säga till unga som vill testa hasch och droger?

Det bästa budskapet jag kan ge till andra unga är: Tänk inte ens tanken på att testa!

Det finns inget som heter: ‘Det är ju bara ett bloss’.

Jag tänkte precis på det sättet en gång i tiden och jag såg hur det slutade.

Man tror man har kontroll över sitt rökande för ‘det är ju bara hasch’. Det är inte ‘bara hasch’ det är precis lika illa som något annat och du har inte kontroll! Du märker det inte förrän det är försent.

Jag hoppas att det finns någon där ute som läser mina ord och inte tror att detta är skitsnack!

Jag är beredd att göra allt jag kan om det kan hjälpa någon där ute att aldrig få uppleva det jag har upplevt!”

Droginformation.nu tackar så mycket för att du ställde upp och berättade din historia om hasch.