Ecstasy – drogen som kan vara livsfarlig

Ecstasy – drogen som kan vara livsfarlig2017-04-19T18:52:58+00:00

Emma, 19: “Jag har många gånger psykosat på Ecstasy”

Få en kostnadsfri E-bok om Ecstacy!

Ecstasy är drogen med många olika namn och varianter – skaffa dig information så att du kan ta ett självständigt beslut.

Vad är drogen Ecstasy?

Ecstasy görs i laboratorium och består av syntetiska ämnen som påminner lite om amfetamindrogen men den har en annorlunda effekt.

I denna grupp finns det tusentals varianter som kallas för Ecstasy – men från början var det bara MDMA (Metylen-dioximetyl-amfetamin) som kallades för Ecstasy.

Hur kom den till från början?

Första gången som Ecstasy tillverkades var på ett läkemedelsföretag i Tyskland 1914.

Syftet var att använda Ecstasy som ett hungerdämpande medel.

1953 gjordes tester på djur – vid Army Medical Center i USA – men eftersom biverkningarna blev så allvarliga avrådde forskarna från fortsatt användning av Ecstasy.

Trots dessa varningar använde amerikanska psykiatriker Ecstasy vid psykiatrisk forskning och vid psykoterapi – då skrevs det ut till tusentals personer helt lagligt – trots rapporter om biverkningar som bla. hallucinationer.

Hur och när började Ecstasy missbrukas?

På 1970-talet började missbrukare använda Ecstasy och det såldes under namn som “Love Drug” och “Love Pills” – den marknadsfördes som “drogen” som skulle skapa kärlek mellan människor och t.o.m världsfred. Ecstasy spreds och blev en festdrog runt om i världen.

Efterhand kom det in rapporter om allvarliga biverkningar som hög feber, hallucinationer, störd hjärtrytm, andningssvårigheter och krampanfall – detta ledda till att drogen förbjöds i England 1977 och i USA 1985.

Media

Droginformation.nu - drogen EcstacyFå en kostnadsfri E-bok om Ecstacy!

Vad händer när man tar Ecstasy?

Ofta vill den som tar Ecstasy få en stark lyckokänsla och lyckorus. Personen kan känna sig öppen och positiv till allt och alla runt omkring sig.

Personen blir som förälskad, pratar mer och blir “kramig” – känslan av ett ökat självförtroende, mer energi och styrka är också vanligt.

Men biverkningar av Ecstasy är att benen domnar, kraftiga svettningar, muskelspänningar, kramp i käkarna och darrningar i kroppen.

Större doser av Ecstasy kan ge hallucinationer och drogens effekt kan även förstärkas av dans, musik och ljusshower – då det dansas i timmar för att uppnå olika transtillstånd – personen är som i en “annan värld”.

Vilka skador kan uppkomma?

Det har förekommit dödsfall av Ecstasy – den senaste tiden pga av en variant som slarvigt kallas “Superman” eller “Stålmannen”.

Namnet kommer från Supermanloggan på tabletten.

Det har hänt att ungdomar dansat i timmar på fester och blivit överhettade och avlidit. Man har uppmätt temperaturer på 43 grader hos de som varit förgiftade. Förmodligen beror de höga temperaturerna på att ungdomarna inte druckit tillräckligt med vätska – de dog för att hjärtat inte orkade slå längre, inre blödningar och krampanfall.

Andra skador som skett vid intag av Ecstasy är förgiftningar med hög feber, förhöjt blodtryck, hög puls, krampanfall och skador på lever och njurar. Lyckligtvis har de flesta överlevt efter intensivvård på sjukhuset – men alla var inte lika lyckliga.

Ecstasy är ett nervgift

Enligt vissa forskare är Ecstasy ett nervgift – det ger skador på hjärnan och nerverna – och man tror att det kan ta upp till 7 år innan det läker.

Hur påverkas personligheten?

När en personen missbrukar Ecstasy kan personen bli förvirrad och få idéer om att vara förföljd. Missbrukaren kan också få personlighetsförändringar, få aggressiva utbrott och perioder av okontrollerat ätande av godis, choklad etc.

Personer har berättat att de missbrukat Ecstasy under lång tid och har då känt sig som “levande döda”.

Flashbacks

En annan konsekvens är att Ecstasy kan ge sk. återtrippar. En återtripp kallas även flashback och innebär att missbrukaren känner sig påverkad av drogen utan att ha tagit den.

Dessa återtrippar kan variera väldigt från person till person och vara från några sekunder till mycket lång tid. Många tycker det är olustigt.

Flashbacks från droger

Bild på Ecstacy-tabletter

Droginformation.nu - ecstacy-superman

Foto: Flera döda av falsk ecstasykopia, Drugnews

Superman/stålmannen – en Ecstasyvariant som kan döda

Det finns en sort av Ecstasy, vilken är mycket giftig, och som skapat flera dödsfall runt om i Europa och även här i Sverige den senaste tiden.

Denna Ecstasy-variant går bla. under namnet “Superman” eller “Stålmannen”. Det är en Ecstasytablett – rund eller triangelformad med bokstaven S på – och den finns i många olika färger.

Under jul & nyår dog tre personer i England och två har dött här i Sverige nyligen. Flera personer har hamnat på sjukhus.

Det är en farlig drog dels för att den är starkare men även för att den inte ger samma lyckokänsla som “vanlig” Ecstasy. Det kan göra att användaren tar fler tabletter för att få en större effekt, vilket kan leda till överdos.

Denna variant av Ecstasy har funnits tidigare – i början av 2000-talet kallades den för “Mitsubishi” och orsakade även då flera dödsfall. På 70-talet kallades denna sort för “Doctor Death”.

Dessa Ecstasy-varianter innehåller – PMMA eller PMA, (para – metoxy – amfetamin).

Patrik tog två piller – sedan var han död – Copyright (c) 2015 Aftonbladet

Artiklar, länkar och källor

Erik Lindeman, Giftinformationscentralen.
Flera döda av falsk ecstasykopia, Drugnews
Boken Knark och sånt
CAN

Få en kostnadsfri E-bok om Ecstacy!

Förebyggande droginformation från Droginformation.nu