fbpx

Vilka skador ger ecstacy?

Det har hänt att ungdomar dansat i timmar på fester och blivit överhettade och avlidit. Man har uppmätt temperaturer på 43 grader hos de som varit förgiftade. Förmodligen beror de höga temperaturerna på att ungdomarna inte druckit tillräckligt med vätska – de dog för att hjärtat inte orkade slå längre, inre blödningar och krampanfall.

Andra skador som skett vid intag av Ecstasy är förgiftningar med hög feber, förhöjt blodtryck, hög puls, krampanfall och skador på lever och njurar. Lyckligtvis har de flesta överlevt efter intensivvård på sjukhuset – men alla var inte lika lyckliga.

Superman ecstacy

Det finns en sort av ecstasy, vilken är mycket giftig, och som skapat flera dödsfall runt om i Europa och även här i Sverige.

Denna ecstasy-variant går bla. under namnet “Superman” eller “Stålmannen”. Det är en ecstasytablett – rund eller triangelformad med bokstaven S på – och den finns i många olika färger.

Det är en farlig variant dels för att den är starkare men även för att den inte ger samma lyckokänsla som “vanlig” ecstasy. Det kan göra att användaren tar fler tabletter för att få en större effekt, vilket kan leda till överdos.

Denna variant av ecstasy har funnits tidigare – i början av 2000-talet kallades den för “Mitsubishi” och orsakade även då flera dödsfall. På 70-talet kallades denna sort för “Doctor Death”.

Foto: Flera döda av falsk ecstasykopia, Drugnews

Enligt vissa forskare är ecstasy ett nervgift – det ger skador på hjärnan och nerverna – och man tror att det kan ta upp till 7 år innan det läker.

Förändrat beteende

När en personen missbrukar ecstasy kan personen bli förvirrad och få idéer om att vara förföljd. Missbrukaren kan också få personlighetsförändringar, få aggressiva utbrott och perioder av okontrollerat ätande av godis, choklad etc.

Personer har berättat att de missbrukat ecstasy under lång tid och har då känt sig som “levande döda”.

Flashbacks

En annan konsekvens är att ecstasy kan ge sk. återtrippar. En återtripp kallas även flashback och innebär att missbrukaren känner sig påverkad av drogen utan att ha tagit den.

Dessa återtrippar kan variera väldigt från person till person och vara från några sekunder till mycket lång tid. Många tycker det är olustigt.

Erik Lindeman, Giftinformationscentralen.
Flera döda av falsk ecstasykopia, Drugnews
Boken Knark och sånt
CA
N