En kille som tar amfetamin

Vårt syfte är att beskriva amfetamin på ett enkelt och lättförståeligt sätt så att alla skall kunna förstå det.

—– Få en gratis E-bok om Amfetamin!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde. Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får också våra nyhetsbrev med mer förebyggande droginformation: Filmer, fler e-böcker, webbtidning, drogfakta mm.
Ditt namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig ...?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.

Lättförståelig ordlista

  • Vad är en drog? Det är ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. Några exempel på droger är alkohol, narkotika, tobak, kaffe, dopingmedel, lösningsmedel och vissa läkemedel.
  • Vad är narkotika? Det är olagliga ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. De är beroendeframkallande och kan framkalla rus/lyckokänslor m.m. Det finns många olika sorters narkotika t.ex. hasch, marijuana, kokain m.fl.
  • Vad är knark? Det är ett slanguttryck för narkotika.
  • Vad är ett beroende? Det är att inte kunna kontrollera sitt sug och sina begär. Man kan inte sluta och vill ha mer av någonting och man mår dåligt om man inte får mer.

Vad är amfetamin?

Amfetamin

Amfetamin är ett vitt pulver men kan ibland ha en skiftning åt gult, rosa eller grått. Det kan tas på olika sätt t.ex. ätas som tabletter eller kapslar, sniffas, drickas eller injiceras.

Det framställs i laboratorium – och drogen tillhör gruppen centralstimulerande droger – vilket betyder att den påverkar det centrala nervsystemet – nämligen hjärnan och ryggmärgen.

Amfetamin – en drog som även kallas “tjack, speed, uppåttjack”

I missbrukarkretsar brukar man kalla amfetamin för “tjack”, “speed” och “uppåttjack”. “Tjack” är ett av de vanligaste slanguttrycken för amfetamin. Ibland används ordet “tjack” som slang för alla droger: Vi gick ner till stan för att köpa “tjack”.

Lite historia om Amfetamin

Första gången som det framställdes var 1887 – senare på 30-talet framställdes amfetamin som ett läkemedel mot förkylningar och täppta näsor men det användes också för att väcka folk ur sömnmedels-förgiftningar.

Under andra världskriget behövde man uthålliga soldater och man gav då amfetamin till soldaterna för att de skulle orka mer och kunna gå längre sträckor utan varken sömn och mat. När kriget var slut så fanns det mycket kvar i olika lager och det spreds nu i samhället – vilket är orsaken till de stora problemen som finns med med amfetaminmissbruk.

Läkemedelsföretagen lanserade amfetamin som bl.a. bantningspiller och som uppiggande medel till nattarbetare, idrottsmän, lastbilschaufförer etc. Även piloter fick det för att klara av långa nattflygningar.

Idag används amfetamin och ritalina (se nedan) till barn och vuxna för att hantera vissa sk. “diagnoser”.

Vilka effekter ger ett Amfetamin-rus?

Amfetamin ger effekten att en missbrukare känner sig stark och livskraftig, upplever ett ökat självförtroende, skärpta sinnesintryck och får ett minskat behov av sömn och mat.

Missbrukare får ofta idén om att de förstår hur allting hänger ihop och de tycker sig förstå livets mening. Hämningar försvinner och de kan få ett ökat begär efter sex. Vanligt är att de tar amfetamin under flera dygn i ett sträck – utan avbrott för sömn. Efter en intensiv period brukar de sedan sova i flera dygn.

Hur kan man se om någon tagit det?

En person som är påverkad har stora stela pupiller, pratar mycket och rör sig fladdrigt och har svårt att sitta still.

De blir torra i munnen och smackar ofta med munnen, de har nervösa ryckningar, som kallas “ticks”, de gör grimaser och är mycket rastlösa. Amfetamin-missbrukaren kan vara aggressiv, retlig, förvirrad och ha kort stubin.

Vilka skador kan det ge?

Skador från amfetamin

Amfetamin minskar aptiten vilket leder till att missbrukaren blir undernärd, mager med vitamin- och mineral brister. Kroppens slemhinnor torkar ut, saliven blir seg vilket orsakar tandskador. Många missbrukare hamnar i förvirringstillstånd och får för sig att de är förföljda.

Ronny fick förföljelse-panik

Här är ett exempel från Ronny, en kille som missbrukade amfetamin. Han berättar om att ta för mycket och få förföljelsepanik:

“Jag var slutkörd på amfetamin, ingen sömn och nästan ingen mat på flera dygn. Jag tejpade för fönster, nyckelhål och dörrspringor för att ingen skulle kunna titta in. I detta tillstånd hörde jag olika röster som kommenterade allt jag gjorde – det var jättejobbigt!”

Vad kan en överdos leda till?

En överdos av amfetamin kan leda till dödsfall – dessa orsakas av att blodtrycket höjs vilket kan ge hjärnblödning, kramper och hjärtattack – alla obehagliga biverkningar.

Vad är Metamfetamin?

Metamfetamin är en mycket starkare variant av amfetamin. Drogen har många smeknamn och kallas även för “Ice, Glas, Crystal, Crystal Meth och Speed”.

Det är för det mesta ett vitt pulver som ibland kan vara svagt rosa, grågult, brandgult och brunt. Pulvret kan också pressas till tabletter – detta sväljs eller injiceras.

Metamfetaminet kan även framställas i en speciell kristallisk form och då ser det ut som krossad glas, grovt salt eller is. “Ice”, den kristalliska formen är gjort för att rökas och den skapar enormt kraftiga effekter. Dessa effekter är mycket starkare än vanligt amfetamin och drogen verkar mycket längre, ibland upp till 24 timmar. Det är en mycket beroendeframkallande drog eftersom den skapar ett falsk välbefinnande och detta gör att missbrukaren vill ha mer och mer.

Vilka effekter skapar det?

Först upplever missbrukaren en falsk känsla av energi och en känsla av att må bättre. Ruset ger först en stark “kick” vilket gör att missbrukaren känner sig stark och livskraftig och ofta upplever en känsla av ett större självförtroende och skärpta sinnesförmågor. Kicken gör att hjärtslagen ökar samtidigt som blodtryck och puls ökar, detta kan hålla på i ca 30 minuter.

Metamfetaminets rus kan hålla på i flera timmar och under denna påverkan kan missbrukaren bli väldigt förvirrad, grälsjuk och otroligt aggressiv. De kan också bli helt fixerade vid någon aktivitet och hålla på med denna sysselsättning i flera timmar så som att sätta ihop saker som inte är trasiga, ha sex eller städa för att nämna några.

Fruktansvärda mord har begåtts av ice-missbrukare, som kan vara väldigt farliga för sin omgivning.

Min kille blev aggressiv

“När min kille tog ice blev han väldigt aggressiv. En gång ropade han på mig från sovrummet, jag stack in huvudet genom skjutdörren och han stod där och väntade. Han tryckte till dörren allt vad han orkade, dörren träffade mig i huvudet och jag svimmade av direkt.”

Långsiktiga skador av Metamfetamin

De negativa verkningarna är att missbrukaren får en extrem viktförlust eftersom hungerkänslor försvinner, de får också sömnsvårigheter och blir hyperaktiva.

När en missbrukare använt metamfetamin en längre period så kan detta ge obotliga skador. Ökad hjärtaktivitet och förhöjt blodtryck, skadade blodkärl i hjärnan vilket kan ge stroke. Även lever, njurar och lungor kan få skador. De missbrukare som återhämtar sig från ett missbruk lider ofta av minnesluckor och stora humörsvängningar.
Överdos av metamfetamin kan leda till dödsfall. Dödsfallen orsakas av att blodtrycket höjs vilket då kan ge hjärnblödning, kramper eller hjärtattack.

Avtändning

Avtändning från amfetamin och metamfetamin kan vara oerhört tufft och smärtsamt med svåra abstinens (besvär som man får när man slutar ta en drog och kroppen har ett begär efter den).

Avtändningen från amfetamin kan pågå länge och missbrukaren blir ofta orolig och rastlös. När det går ur kroppen kan de falla i djup sömn som varar i flera dygn. Missbrukaren kan även bli aggressiv, misstänksam, deprimerade och känna ett starkt drogsug.

Vad är Ritalina?

Ritalina (metylfenidat) är ett läkemedel som är beroendeframkallande och ruset samt skadorna påminner om amfetaminets.

Enligt FASS är vanliga biverkningar av Ritalina: Hjärtklappning, förändringar i humöret eller personlighetsförändringar.

Andra biverkningar från Ritalina är: Självmordstankar, att användaren ser, känner eller hör saker som inte finns dvs psykoser, okontrollerbart tal eller rörelser (Tourette’s sjukdom), olika allergier som utslag, klåda på huden, svullnader av ansiktet, läpparna, tungan och andra kroppsdelar, andfåddhet, andning blir väsande och personen kan få svårighet att andas.

Våra källor

“Tidigt vaknar intresset för vad droger egentligen är, och vad de gör med människor. Jag har saknat bra litteratur för unga läsare i ämnet. Men detta är en bok som fyller tomrummet med råge.” Å. Ö Bibliotekstjänst

Sedan 1992 har vi arbetat med att ge förebyggande droginformation. Målet är att nå fram på ett enkelt sätt med lätt svenska så att många kan förstå. Vi arbetar kontinuerligt med att uppdatera informationen. Detta gäller våra för våra hemsidor, föreläsningar, filmer, tidningar, böcker, häften etc. Se denna översikt över våra källor.

Åsa Grraf, Ordförande Droginformation.nu

 
Åsa Graaf,
droginformatör och författare, 2015-01-26.
 

—– Få en gratis E-bok om Amfetamin!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde. Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får också våra nyhetsbrev med mer förebyggande droginformation: Filmer, fler e-böcker, webbtidning, drogfakta mm.
Ditt namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig ...?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.

Mina bästa vänner är idag döda!

Effekter av drogen amfetamin

Personen på bilden har inget med texten att göra.

Intervju med en fd amfetamin-missbrukare

“Jag nådde en punkt där jag inte längre orkade med mig själv varken med eller utan droger.”

“Jag har tagit allt från att sniffa bensin – redan vid tio års ålder – och sedan arbetat mig genom olika droger som alkohol, piller, hasch, heroin, ecstacy, lsd och amfetamin.

Större delen av mitt vuxna liv har jag använt hasch och amfetamin som huvuddroger – dagligen ca fem – tio gram hasch och 3 gram amfetamin. Bodde från 17 års ålder i X och där var drogmissbruket väldigt utbrett. Det fanns t.ex hasch att köpa på stan och även under disk i vissa kiosker.

Tidigare var cannabis min huvuddrog, sedan kom amfetaminet in i sex månadersperioder. Under de sista sex åren innan jag blev drogfri så skiftade det och jag använde mer och mer amfetamin.”

Varför började du med droger?

“Jag har alltid som liten känt att det har varit något fel på mig. Att jag varit annorlunda än alla andra. Jag har t.ex kunnat sitta i ett rum och lekt med andra barn och känt mig utanför och ensam. Trivdes aldrig riktigt med vem jag var.

Detta ändrade sig när drogerna kom in i bilden för då behövde jag inte fundera på vem jag var. Drogerna fyllde upp det gapet i min själ.

Innan drogerna kom in i bilden gjorde jag mycket “bus” som att tända eld på saker och slå sönder rutor eller stjäla. Detta gav mig en kick men också mycket konsekvenser. Drogerna gav mig sedan dessa kickar istället.”

Vilka fysiska, kroppsliga problem fick du?

“Amfetaminet har gett mig en kronisk Hepatit C infektion på grund av att jag har delat sprutor.

Jag har fått ärrbildningar efter sprutor. Lider idag också av ledvärk pga mitt drogmissbruk.

Har också drabbats fysiskt på andra sätt pga mitt drogmissbruk: Så som att utsätta mig för sömnbrist, kyla och våld. Jag har blivit skjuten två gånger. En gång i ryggen och en gång i benet. Blivit knivhuggen flera gånger. Legat och gömt mig för polisen nedgrävd i snö eller släpat kopparkabel genom skogen flera mil eller trampat på skärvor och skurit upp foten på soptippen och fått infektioner.”

Vilka mentala problem fick du?

“Under två år så hade jag en amfetamin-psykos där jag var helt i min egen värld. Det var som att jag hade en bok i min hjärna som allt som hände stod uppskrivet i.

Hade ‘nojor’ och hjärnspöken hela tiden när jag tog amfetamin – jag fick hela tiden hantera dessa för att få det att fungera.”

Har du haft hallucinationer?

“En gång. Jag sålde extasy med mycket hallucinogena effekter. Jag hade själv tagit 10 på fredagen, 20 på lördagen och 40 på söndagen. Sedan tog jag amfetamin på måndagen för att slippa avtändningen.

På tisdagen när jag var själv hemma med barnen – min dåvarande sambo hade åkt och skulle hjälpa sin mamma (hon var nog glad att slippa mig ett tag också). Jag rökte hasch under dagen.

På kvällen började hallucinationerna med att allt blev suddigt och sedan kom en period av mardrömsliknande hallucinationer där liemannen gömde sig överallt och försökte ta livet av mig och det hängde döda människor i träden utanför.

Jag försökte ringa efter hjälp men jag förstod inte hur telefonen fungerade. Det pågick i tolv timmar och på morgonen, när sambon kom hem mötte jag henne i dörren och bara gick förbi henne. Gömde mig då i källaren tills det gick över helt. Det var som att befinna sig i en mardröm men det hela var mycket verkligt. Som tur var så sov barnen genom allt och ingen blev skadad.”

Vilka konsekvenser fick ditt missbruk?

“Jag har sålt droger och begått mycket brott såsom stölder, vapenbrott och misshandel.

Mina barn går fortfarande på BUP och lider av PTSD och ångest. Mitt ex och hela hennes familj har lidit mycket av hur jag har levt.

Min mamma och pappa har lidit av mitt missbruk genom att mamma har varit medberoende till mig och pappa har mått psykiskt dåligt. Han blev under en period sjukskriven för utbrändhet. Mamma och pappa har också fått rädda mig ur ekonomiska knipor där tusentals kronor skulle betalas tillbaka. Detta gav dem mycket oro och stress.”

Positiva effekter i början?

“Överlag upplevde jag att det blev lättare att vara jag när jag tog droger och amfetamin. Kände även att jag kunde bli social med andra människor.”

Det värsta med att ta amfetamin?

“Det värsta med amfetaminet har helt klart varit alla hjärnspöken som infann sig. Att t.ex tro att det är ett barn som står och pratar med en polis. Därför gömmer man sig i flera timmar tills man inser att det är en postlåda.”

Hur och varför slutade du med droger?

“Jag nådde en punkt där jag inte längre orkade med mig själv varken med eller utan droger. Hade under ett års tid pratat mycket med en vän, som också var trött på drogerna, om behandling. Men jag var övertygad om att det inte fungerade så vi “nötte” på.

Till slut fungerade det inte för mig längre. Jag var uppe i så stora drogdoser, för att få någon effekt, att det bara blev nojjigt och jobbigt att vara på och jag klarade inte av att vara av. Ringde Soc. och sökte behandling.

Det var viktigt för mig att komma iväg från min hemstad och min umgängeskrets. Därför kom jag iväg till behandlingshem där jag gjorde en primärbehandling. Sen vidare till X där jag gjorde ett års tolvstegsbehandling.
Idag fortsätter jag att arbeta med mig själv och går regelbundet till Anonyma Narkomaner.”

Hur är ditt liv nu?

“Jag hade aldrig tidigare haft ett jobb och som ett led i min behandling så slussades jag ut i arbetspraktik. Där fick jag möjlighet att utvecklas och fick en jättebra chef som lät mig köra på. Så småningom så fick jag lite arbetstimmar och så småningom ett fast jobb.

Jag har snart betalat av alla mina skulder pga att jag haft ett jobb och “nött” in allt till kronofogden.

Har träffat en kvinna som har en liknande bakgrund som jag. Vi förstår och hjälper varandra på ett bra sätt. Vi har gift oss och skaffat ett barn – en tjej som är 1.5 år. Jag har umgänge med mina två mellan-barn och min äldsta dotter bor hos mig, hon är femton år. Vi kämpar på med hennes skolgång och tonår.

Går även och väntar på en behandling för min Hepatit C.

Vi lever i total avhållsamhet inför alla droger samt alkohol. Det har gjort vårt liv så mycket rikare att få uppleva allt med alla känslor påkopplade. Vi går på 12-stegsmöten någon gång varje månad.

Annars lever vi som vem som helst. Vi är mycket intresserade av natur och fiske.”

Budskap till ungdomar som vill testa droger?

Det är inte värt det! Oavsett om man förstår det eller inte så kommer drogerna att förstöra livet. Jag har haft tur och har gjort ett mycket besvärligt och omfattande arbete för att ta mig ur drogmissbruket. Det är inte alla som har den turen eller som orkar att göra det jobbet. Mina bästa vänner är idag döda!

Något annat du vill tillägga?

“Det som särskilt bör tas hänsyn till idag är framställningen av nya RC droger (“Research Chemicals” eller designerdroger). De ungdomar som testar dessa vet inte vad dom egentligen får i sig och vilka efter-effekter det kommer att ha på hjärnan. De som använder dessa droger är ‘labbråttor’ åt knarklangarna. Så är det även om det sker med lagliga substanser på en ‘oskyldig’ webbsida”

—– Filmintervju: Amfetaminet “hjälpte” Lena att “må bättre”

—– Filmintervju: Daniel blev paranoid av Amfetamin

—– Få en gratis E-bok om Amfetamin!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde. Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får också våra nyhetsbrev med mer förebyggande droginformation: Filmer, fler e-böcker, webbtidning, drogfakta mm.
Ditt namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig ...?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.