fbpx

Vad är metamfetamin?

Metamfetamin är en mycket starkare variant av amfetamin. Drogen har många smeknamn och kallas även för “Ice, Glas, Crystal, Crystal Meth och Speed”.

Det är för det mesta ett vitt pulver som ibland kan vara svagt rosa, grågult, brandgult och brunt. Pulvret kan också pressas till tabletter – detta sväljs eller injiceras.

Metamfetaminet kan även framställas i en speciell kristallisk form och då ser det ut som krossad glas, grovt salt eller is. “Ice”, den kristalliska formen är gjort för att rökas och den skapar enormt kraftiga effekter. Dessa effekter är mycket starkare än vanligt amfetamin och drogen verkar mycket längre, ibland upp till 24 timmar. Det är en mycket beroendeframkallande drog eftersom den skapar ett falsk välbefinnande och detta gör att missbrukaren vill ha mer och mer.

Vilka effekter skapar det?

Först upplever missbrukaren en falsk känsla av energi och en känsla av att må bättre. Ruset ger först en stark “kick” vilket gör att missbrukaren känner sig stark och livskraftig och ofta upplever en känsla av ett större självförtroende och skärpta sinnesförmågor. Kicken gör att hjärtslagen ökar samtidigt som blodtryck och puls ökar, detta kan hålla på i ca 30 minuter.

Metamfetaminets rus kan hålla på i flera timmar och under denna påverkan kan missbrukaren bli väldigt förvirrad, grälsjuk och otroligt aggressiv. De kan också bli helt fixerade vid någon aktivitet och hålla på med denna sysselsättning i flera timmar så som att sätta ihop saker som inte är trasiga, ha sex eller städa för att nämna några.

Fruktansvärda mord har begåtts av ice-missbrukare, som kan vara väldigt farliga för sin omgivning.

Min kille blev aggressiv

När min kille tog ice blev han väldigt aggressiv. En gång ropade han på mig från sovrummet, jag stack in huvudet genom skjutdörren och han stod där och väntade. Han tryckte till dörren allt vad han orkade, dörren träffade mig i huvudet och jag svimmade av direkt.”

Skador av Metamfetamin

De negativa verkningarna är att missbrukaren får en extrem viktförlust eftersom hungerkänslor försvinner, de får också sömnsvårigheter och blir hyperaktiva.

När en missbrukare använt metamfetamin en längre period så kan detta ge obotliga skador. Ökad hjärtaktivitet och förhöjt blodtryck, skadade blodkärl i hjärnan vilket kan ge stroke. Även lever, njurar och lungor kan få skador. De missbrukare som återhämtar sig från ett missbruk lider ofta av minnesluckor och stora humörsvängningar.
Överdos av metamfetamin kan leda till dödsfall. Dödsfallen orsakas av att blodtrycket höjs vilket då kan ge hjärnblödning, kramper eller hjärtattack.