“Det är inte coolt eller romantiskt med droger. De bara förstör.”

Se intervju med Ola, fd. drogmissbrukare, i slutet av denna sida.

Detta är förebyggande droginformation från Droginformation.nu som vi tagit fram för att stärka personer att stå emot grupptrycket och ta självständiga beslut angående droger. Alkohol är den största drog vi har idag.

Få en E-bok om olika Droger!

Drogerna är ett stort problem idag

Idag är det mycket prat om hur farligt alkohol och droger är. Många föräldrar, ungdomar och lärare är väldigt oroliga p.g.a den senaste tidens dödsfall i samband med drogmissbruk.

Nästan dagligen kan man läsa i media och se på TV om överdoser, droger och drabbade ungdomar. Många upplever att det är väldigt mycket droger ute på stan och i samhället.

Vi på Droginformation.nu arbetar sedan över tjugo år med förebyggande droginformation till främst barn och ungdomar och har tagit fram ett omfattande informationsmaterial om olika droger.

Välkommen att kontakta oss om du vill ha råd eller hjälp i drogfrågor.

Vad är droger egentligen?

Låt oss först titta på vad droger är i grund och botten.

Droger: Det är ämnen som påverkar kroppen och tankeverksamheten genom att framkalla ett rus.

Rus: Det är ett kroppsligt och mentalt tillstånd när en person är påverkad av droger. Det kan innehålla positiva och negativa känslor. Ruset påverkar omdömet, medvetenheten och individens kontroll.

Det man räknar till droger är en del läkemedel, narkotika, lösningsmedel, narkosmedel, dopingmedel samt alkohol och tobak.

Narkotika: Det är läkemedel eller hälsofarliga medel med beroendeframkallande egenskaper eller som kan framkalla eufori (lyckokänslor).

Förebyggande droginformation från Droginformation.nu - bild på en cannabis- och marijuanaplanta.
En cannabis och marijuanaplanta

Många olika sorters droger

Det finns idag många olika sorters droger – vi har t.ex spice, alkohol, hasch, cannabis, olika centralstimulerande droger som amfetamin och kokain, heroin, ecstacy, marijuana bara för att nämna några.

Genom att barn och ungdomar får information och kunskap om de olika drogerna och dess effekter så kan de stå emot grupptrycket och ta självständiga beslut angående droger. Det har vi sett många exempel på – lovord från barn.

Alla droger innehåller gift

En sak som alla dessa droger har gemensamt är att de innehåller gift i olika styrka och mängd.

En mindre mängd gift stimulerar och gör att man kan känna sig piggare. En större mängd av giftet gör dig slö, sömnig och lugn, medan en ännu större mängd kan göra dig medvetslös och i värsta fall döda dig i en överdos.

Det är sålunda mängden och styrkan på giftet som avgör hur påverkad man blir.

droginformation-nu-heroinFå en E-bok om olika Droger!

Varför tar människor droger?

Ja, det kan man verkligen undra eftersom många vet att alkohol och droger kan vara skadliga och skapa ett beroende.

Vi har sett att människor tar droger för att bli av med oönskade känslor och situationer i livet. De vill helt enkelt må bättre.

En person tar alltså droger för att bli av med någon smärta, misslyckande eller besvikelse. Droger kan också användas för att undvika någon oönskad känsla – uttråkning inräknat – eller för att undvika problem.

Korta utbildningsfilmer

Vi har gjort ett antal korta utbildningsfilmer om droger som förklarar just varför man tar droger och andra saker kring droger och drogmissbruk.

Filmade intervjuer med fd missbrukare

För att visa verkligheten kring olika droger och hur ett drogmissbruk kan vara så har vi även gjort filmade intervjuer där fd. missbrukare får berätta om sina erfarenheter.

Hur skall man hjälpa?

Hur skall man hjälpa någon som tar droger?

För att förstå och kunna hjälpa en person som är på droger, måste man ta reda på och förstå vad som var fel innan personen började missbruka.

Droger kan ju ge en tillfällig flykt och “lösning” på ett problem.

T.ex så kan piller “bedöva” smärta och ångest, några glas vin efter jobbet kanske gör att man kan slappna av efter en jobbig dag. Att röka lite cannabis får personen att glömma problemen i skolan m.m.

Drogerna blir alltså en tillfällig “lösning” och om man inte hanterar den riktiga orsaken så kommer till slut en punkt då beroendet tar över – både kroppsligt och mentalt.

Flashback från droger

Många missbrukare vittnar om sk. flashbacks från droger, vilket är återtrippar i nyktert tillstånd. Man upplever ruset, känslorna och drogupplevelsen igen fastän man nu är drogfri.

Dessa flashbacks eller återtrippar kan vara väldigt obehagliga och pågå under olika långtid som från några minuter till flera timmar. Om man missbrukar intensivt kan de drabba en person i åratal. Många känner sig nedstämda och/ eller ängsliga efter efter en flashback.

Våra förebyggande drogföreläsningar

Droginformation.nu ger sedan över tjugo år inspirerande drogföreläsningar över hela Sverige och vi kommer gärna och besöker er skola eller arbetsplats.

Över 730 000 personer har fått vår föreläsning om droger och vi har fått över 40 000 brev med lovord efteråt från rektorer, lärare, föräldrar och elever.

Källor och referenser

 

Intervju med Ola som missbrukat olika droger

“Livslusten försvann, jag blev paranoid, fick mindervärdeskomplex och blev självmordsbenägen.”

ola-droginformation-nu

Intervju med Ola som hoppade mot döden efter ett omfattande alkohol och drogmissbruk.

Jag heter Ola, bor i Helsingborg och jobbar som föreläsare för RIA, hela människan.

Har tagit amfetamin, kokain, hash och alkohol. Alkohol var min favorit och huvuddrog.

Drogmissbruket var ganska utbrett i Helsingborg. Närheten till continenten och Danmark gör att det är lätt att få tag i droger.

Jag missbrukade alkohol och olika droger riktigt hårt i ca 15 år. Det började bli allvarligt strax efter 1995 ca. Nu har jag snart varit ren i 6 år.”

Varför började du med droger?

“Det är inte lätt att svara på. Jag började med alkohol som alla andra – det är ju acceptabelt. Det var bara det att jag älskade känslan av att vara full.

Men det ledde mig in i missbruk och när man väl är inne i det så blir ens moraliska box större så till sist så började man med droger med för alkoholen slutar att fungera.”

Vilka problem försökte du lösa?

“Inga problem löstes naturligtvis egentligen. Kanske att man blev mer öppen och man kunde släppa saker som man hade ångest för. Kunde slappna av bättre – jag brydde mig inte.”

Det värsta med att ta alkohol och droger?

“Det värsta var att jag inte var den person som jag ville vara. Upplevde känslomässiga förluster och fick svåra mentala och fysiska problem. Blev av med familj, vänner och släkt och tappade bort mig själv.”

Vilka fysiska problem fick du?

“Jag upplevde skakningar när jag inte fick dom droger jag behövde. Det var svårt att äta eller behålla mat. Kände att jag inte kunde styra min kropp. Fick även diarréer och gikt i fötterna – hade heller ingen ork och fick huvudvärk.”

Mentala problem?

“Livslusten försvann, jag blev paranoid, fick mindervärdeskomplex och blev självmordsbenägen. Kände att jag skiter i allt – vänner, familj, etc. Ja, verkligen allt. Det vara bara drogerna som gällde och fanns i mitt huvud. Idag är det en obehagskänsla som får mig att veta att jag har tagit rätt beslut att vara nykter. Även skuld och skam kommer i det över vad man gjort. Det kan kännas som en bakiskänsla eller ångest.”

Vilka konsekvenser fick ditt drogmissbruk?

“Jag har skulder efter mitt drogmissbruk och har också fått fysiska men som en följd. Vissa vänner är borta för alltid. Jag har ingen egen familj utan bara min släkt som kommit tillbaka när jag blev ren.”

Varför och hur slutade du med drogerna?

“Jag ville slut men visste inte hur. Så jag klev in på Knutpunkten I Helsingborg. Gick upp på andra våningen och hoppade ner i stengolvet. Bröt ryggen på två ställen, krossade hälen på höger fot, bröt anklen på vänster och en massa andra ben. 10 stycken totalt. Jag bestämde mig när jag vaknade att nu var det bra och har inte tagit alkohol eller någon drog sen dess.”

Hur är ditt liv nu?

Hur är ditt liv nu efter att du har slutat med drogerna?

“Idag är det relativt harmoniskt. Jag lever ensam och har en stor vänskapskrets. Har kontakt med släkten. Folk litar på mig. Man kan önska mer men är nöjd ändå. Jag går på 12 stegs möten och i kyrkan ibland bara för stillheten. Idag får jag lov att ha tråkigt.”

Ditt budskap till ungdomar

Vad är ditt budskap till ungdomar som vill testa droger?

“Gör det inte. Du kommer inte att finna lycka i det. Prata med x-missbrukare om droger så får du veta den brutala sanningen om droger… Det är inte coolt eller romantiskt med droger. De bara förstör och dödar. Det är därför jag är ute och pratar med ungdomar.”

Länkar till tidningsartiklarna

Copyright 2015 HD – Ola hoppade mot döden
Copyright 2015 Aftonbladet – “Bobbi Kristina tog heroin och kokain regelbundet”

Förebyggande droginformation från Droginformation.nu

Få en E-bok om olika Droger!