Tjej som tar kokain

Kokainet har blivit starkare och vanligare i Sverige

Vårt syfte är att beskriva det här på ett enkelt och lättförståeligt sätt så att alla kan förstå.

—– Få en gratis E-bok om Kokain!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde. Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får också våra nyhetsbrev med mer förebyggande droginformation: Filmer, fler e-böcker, webbtidning, drogfakta mm.
Ditt namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig ...?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.

—– Ordlista

  • Vad är en drog? Det är ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. Några exempel på droger är alkohol, narkotika, tobak, kaffe, dopingmedel, lösningsmedel och vissa läkemedel.
  • Vad är narkotika? Det är olagliga ämnen som påverkar kroppen och hur man tänker. De är beroendeframkallande och kan framkalla rus/lyckokänslor m.m. Det finns många olika sorters narkotika t.ex. hasch, marijuana, kokain m.fl.
  • Vad är knark? Det är ett slanguttryck för narkotika.
  • Vad är ett beroende? Det är att inte kunna kontrollera sitt sug och sina begär. Man kan inte sluta och vill ha mer av någonting och man mår dåligt om man inte får mer.

—– Kokain på ett lättförståeligt sätt

Vad är Kokain?

Kokain är narkotika som man gör av bladen från kokabusken. Denna buske växer på många platser i världen som Sydamerika.

Hur ser kokain ut?

Kokain är ett vitt pulver.

Varför tar man den?

I början gör kokain att man kan känna sig bättre och självförtroendet ökar. Blir man beroende av kokain så måste personen ta kokain för annars mår han eller hon väldigt dåligt och kan bli deprimerad, få ångest och ont i kroppen.

Hur kan man se om en person har tagit kokain?

En person som tar kokain får stora pupiller, snabbare andning, rinnande näsa och blir rastlös. Han eller hon ser glad ut, talar osammanhängande och får svårare att koncentrera sig.

Vad händer med kroppen om man tar denna drog?

Eftersom alla droger är giftiga så kan kroppen skadas av kokain. Man kan få hjärtinfarkt, kramper, blir väldigt smal, hosta och svårt att andas m.m.

Hur är det att sluta?

Det är tufft att sluta med kokain eftersom droger kan göra personen beroende.

För dig som vill veta mer om kokain – se mer text nedan.

Vad är kokain?

Kokainet kommer från kokabusken

Kokainet kommer från kokabusken.

Kokainet i Sverige

Kokain blir alt vanligare i Sverige och dödsfallen har ökat. Det har blivit starkare och lättare att få tag på i hela Sverige. Här kommer fakta och information om drogen och en gratis e-bok som du kan ladda ner.

Var kommer det ifrån?

Kokain tillverkas ur kokainbladen från kokabusken. Denna buske växer på höga höjder på många platser i världen som t ex Sydamerika och Indonesien. De länder i världen som producerar mest är Colombia, Bolivia, Peru och Ecuador, vilka alla ligger i Sydamerika.

Kokabusken kan bli 1.5 meter hög och har små vita blommor och mörkgröna blad.

Historia

Redan för över 5000 år sedan tuggade inka-indianerna kokainblad. De ansåg att gudarna hade skapat “koka” för att minska hungern, törstens och trötthetens plågor bland människorna. Det underlättade också andningen vid de höga höjderna i bergen.

I Peru tillät man bara att tugga kokainblad under religiösa ceremonier. Detta ändrades när spanjorerna invaderade Peru på 1500-talet. Spanjorerna tog indianerna som slavar och tvingade dom att arbeta i silvergruvor och de fick betalt i kokainblad för att de skulle vara lättare att utnyttja och kontrollera.

Kokain som läkemedel

1860 tillverkades kokain första gången av den tyske kemisten Albert Niemann. Verkningarna av det var många och nu började läkare använda det som läkemedel som bedövningsmedel, vid depressioner, vid tuberkulos och syfilis.

Sigmund Freud

Senare vid slutet av 1800-talet började Sigmund Freud att forska om människans undermedvetna. Han hade själv depressioner vilka han botade med kokain. Sigmund hyllade dess rus och effekter och blev själv beroende. Kokainet prisades och han skrev ut det till sina patienter, som ett resultat ökade kokainmissbruket i Europa under denna tid.

Rus och effekter i början

Ett kokainrus kan göra att pulsen, blodtrycket och kroppstemperaturen ökar, personen andas snabbare och svettas mer.

Ett kokainmissbruk ger i början mest positiva upplevelser. Några av kokainets effekter är att man får en kraftig känsla av vällust, blir mer pratsam, personen känner sig mer vaken och självförtroendet ökar. Intresset för sex ökar men detta brukar avta efter en tids missbruk.

Bieffekter och skador

De kroppsliga skadorna av kokainmissbruk är halsinfektioner med konstant hosta, kramper och diarrér. Man kan även få hjärtinfarkt; hastiga dödsfall kan uppkomma; man blir väldigt mager; skador på slemhinnorna i näsan kan uppstå och personen kan få svårt att andas.

En besvärlig kokain biverkning är att kokainet kan orsaka en överkänslighet i huden vilket ger en fruktansvärd klåda. Denna klåda i kombination med hallucinationer om att det finns insekter i huden leder till att kokainmissbrukaren kliar och skär sönder sig för att bort de inbillande krypen.

En längre tids missbruk

Kokainets verkliga pris visar sig efter en längre tids missbruk. Missbrukaren kan få kraftig huvudvärk, sömnproblem, svårigheter med koncentrationen, få ångest och förföljelsemanier. Många kokainmissbrukare blir väldigt våldsamma och aggressiva.

Ett rus har beskrivits som “eld i hjärnan”. Verkningarna av kokain överträffar nästan allting och kokainmissbrukaren fortsätter att ta det så länge som det finns något kvar.

Missbrukaren har ett sämre omdöme och reaktionsförmåga, därför är han en fara för omgivningen i trafik och i arbetslivet.

Beroende av kokain och abstinens

Kokain är en av de droger som snabbast skapar ett beroende. Abstinensen som följer efter ett kokainmissbruk är kraftiga depressioner, ångest, utmattning, muskelsmärtor, svettningar och trötthet. Kokainmissbrukaren löser ofta dessa problem genom att ta nya droger som t ex alkohol, opiater eller piller.

Kännetecken på kokainanvändning

Ett kokainrus gör att person kan ha: stora pupiller, snabb andning, rinnande näsa och ett rastlöst uppförande.

Kokainmissbrukaren verkar upprymd och manisk, talar osammanhängande och har svårt att koncentrera sig. De kan även ha synvillor, hallucinationer och förföljelsemanier.

Efter intensiva missbruksperioder kan missbrukaren bli farlig för sin omgivning, dels genom våldsamheter men även pga. bristande omdöme och vett.

Miljöproblem

Kokain odlas i Amazonas området

Vid Amazonfloden i djunglerna finns det laboratorium som producerar kokain. Här blandas kokablad med aceton, fotogen, saltsyra och svavelsyra så att man får fram råkokain eller kokapasta.

Under denna tillverkning släpps det ut tonvis av giftiga kemikalier varje år, vilket förgiftar regnskogarna, djuren och dess invånare. Skogar skövlas och det finns de som säger att en lina kokain förstör en kvadratmeter regnskog i Amazonas. Det innebär att köpa och snorta kokain har en global påverkan där många blir drabbade.

Maffian i Colombia

Kokainmaffian är en enormt stor, farlig och välorganiserad organisation i Sydamerika. De äger flygplan, flygplatser, ubåtar och fartyg. De har även egna militära styrkor som de kontrollerar. Maffian styr med mutor och även våld och de påverkar länders politik och ekonomi. Störst är maffian i Colombia.

—– Få en gratis E-bok om Kokain!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde. Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får också våra nyhetsbrev med mer förebyggande droginformation: Filmer, fler e-böcker, webbtidning, drogfakta mm.
Ditt namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig ...?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.

Våra källor

Linor med kokain

“Tidigt vaknar intresset för vad droger egentligen är, och vad de gör med människor. Jag har saknat bra litteratur för unga läsare i ämnet. Men detta är en bok som fyller tomrummet med råge.” Å. Ö Bibliotekstjänst
Sedan 1992 har vi arbetat med att ge förebyggande droginformation. Målet är att nå fram på ett enkelt sätt med lätt svenska så att många kan förstå. Vi arbetar kontinuerligt med att uppdatera informationen. Detta gäller våra för våra hemsidor, föreläsningar, filmer, tidningar, böcker, häften etc. Se denna översikt över våra källor.

Åsa Grraf, Ordförande Droginformation.nu

Åsa Graaf,
droginformatör och författare, 2019-04-11.
 
 

Drogerna tog över hela min sons liv

“Min son började ta droger när han var 19 år. Det var huvudsakligen amfetamin och kokain.

Anledningen till att han börja ta droger var psykisk ohälsa. Förut hatade han dem , men när han fick psykiska problem försökte han bedöva sig med droger för att uthärda. Han såg också andra som använde droger, eftersom det fanns ett ganska utbrett drogmissbruk där han växte upp.

De gav honom stora problem, både fysiska och mentala. Han blev trött, hade ont i kroppen och problem med magen. Vidare kände han sig alltid förföljd. Trodde alltid att någon var efter honom. Det var verkligen jobbigt för honom.

Man kan säga att drogerna tog över hela hans liv. Han fungerade inte någonstans. Det var en kamp hela tiden. För familjen blev det en frustration att inte kunna hjälpa honom.

I början hjälpte dem honom tillfälligt. Han kände sig glad och uppåt. Men sedan blev han som en annan människa. Drogerna blev ett sätt att överleva. Det värsta var att han alltid kände sig förföljd.

Till ungdomar som vill testa vill jag säga: Börja aldrig ta droger! Det går så fort att bli fast och att sluta är så svårt. Många fastnar och kommer aldrig därifrån. Så lyssna inte på någon som säger att du ska testa! Det funkar inte!

Om ungdomar visste hur farliga droger är skulle de aldrig börja testa. Det behövs många föreläsningar om detta och jag ställer gärna upp.”

—– Få en gratis E-bok om Kokain!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde. Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får också våra nyhetsbrev med mer förebyggande droginformation: Filmer, fler e-böcker, webbtidning, drogfakta mm.
Ditt namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig ...?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.