fbpx

Introduction

Intervju: jag missbrukade marijuana och tramadol

Intervju: jag missbrukade marijuana och tramadol

Om du vill förstöra ditt liv, hamna i fängelse eller dö. Om du vill förlora din familj och dina vänner. Om du vill misslyckas här i livet. Då ska du börja knarka.

Vill du inget av dessa, då ska du hålla dej så långt ifrån droger som möjligt.

Droger är en mörk kraft som kommer ta över dej och dina tankar och förgöra dej!

Var stark och säg nej till droger. Välj livet istället.”

Jag heter Erik och bor i Linköping. Född och uppvuxen här. Är 30 år och studerar på Valla folkhögskola här i Linköping.

Jag har provat de flesta droger förutom heroin. Men de droger jag har missbrukat är alkohol, cannabis, amfetamin och opiater (tramadol). Min absoluta huvuddrog var cannabis. Jag rökte nästan dagligen från att jag var 17 till 28 år. Alkohol missbrukade jag från 13-17. Amfetamin under några år i början av 20 årsåldern. och opiater från 22-28.

När jag var 14 år blev jag bjuden på en marijuana-cigarett av min dåvarande bästa kompis. Jag tyckte verkligen inte om det då. Det tog några år tills jag provade det igen. Då var jag 17 och jag fastnade direkt. Jag hade börjat få lite problem i livet. Alkoholen jag drack gav mig ångest och nya känslor som jag inte känt tidigare. Och när jag rökte så försvann problemen. Jag antar att jag gillade att försvinna från verkligheten och slippa känna.

Sen har jag alltid varit en person som gått in 100 % i det jag gör. Jag älskade idrott i mina yngre år. Spelade fotboll, innebandy och älskade det. När drogerna kom in blev det som att jag bytte intresse. Jag slutade leva för idrotten och började leva efter drogen istället.

Där jag växte upp fanns inte så mycket droger i inom min åldersgrupp. Men från att jag var 12 år när mina föräldrar skiljdes så levde jag med min mamma och storebror. Och min storebror och hans kompisar använde droger. Jag såg väldigt mycket upp till min bror och nångång vid 16 årsåldern så provade jag amfetamin första gången.”

Vilka kroppsliga problem fick du av marijuana?

Framförallt påverkade mej marijuanan mig psykiskt men självklart även fysiskt. Jag var som ung en väldigt energifylld kille som älskade att träna som sagt. Men när jag rökt ett tag så började jag tappa energi.

Jag blev lat, slapp och om jag fick välja så låg jag helst framför tv.n med en godispåse och en stor läsk. Jag la på mig vikt då rökat ökade min aptit nåt oerhört.”

Vilka mentala problem fick du?

Jag blev helt besatt. Jag associerade allt med drogen. Jag kunde inte äta, inte lyssna på musik, inte se film, eller sova utan att jag hade rökt. Jag fick tung ångest.

Panikångestattacker och jag trodde att rökat lindrade ångesten men det var helt tvärtom. Jag tappade motivation till det mesta i livet. Jag var som ung väldigt glad, social och utåtriktad och tyckte mycket om människor. Cannabiset gjorde mig asocial, deprimerad och folkskygg.

Mitt användande gjorde också att jag inte var kapabel att ta ansvar. Dels för min ekonomi. Hade jag 200 kronor kvar mitt i månaden och mitt kylskåp var tomt så köpte jag ändå röka för pengarna. Jag var besatt som sagt.

Jag kunde heller inte ta ansvar för studier och arbete. Jag har haft många jobb som jag har sjukanmält mig så mycket så jag förlorat. Jag vet att många påstår att cannabis inte är beroendeframkallande och att det är en mild drog och hit & dit men cannabis är en fruktansvärt stark psykisk drog. Det absolut första jag tänkte på när jag vaknade var om jag hade något röka kvar så jag kunde tända en.”

Hur påverkade drogerna ditt liv generellt sätt?

Drogerna förändrade allt. Jag gick från en träningstokig, social, glad kille med många kompisar och ett härligt liv, till ett liv där allt kretsade kring drogen.

Till sist tog mina drogfria barndomsvänner avstånd från mig. Jag svek dom gång på gång. Lovade att träffas osv men jag bangade alltid ur i sista stund för att jag var påverkad och hellre ville ligga hemma själv och isolera mig från allt och alla.

Som sagt arbete och skola fungerade inte för mig då jag blev väldigt slapp och ansvarslös och klarade inte att ta ansvar. Jag slutade med innebandy och fotboll och helt plötsligt hade jag inga fritidsintressen eller hobbies kvar förutom rökandet.”

Vilka konsekvenser fick ditt drogmissbruk?

Det första jag tänker på är alla svek gentemot min familj och vänner. Alla lögner. Av drogen blev jag väldigt egocentrisk och att jag skulle få tag på röka var viktigare än allt annat. Det är hemskt och jag blir ledsen av att berätta det här men det är sanningen.

Drogen gick före allt. Jag var så självcentrerad och besatt utav drogen att jag ljög för dom jag älskade för att kunna röka.

För samhället har jag kostat mycket pengar då det är väldigt dyrt att gå behandling. Jag vet inte exakt hur mycket pengar jag kostat men det är mycket.

Jag snattade också mat då & då för att jag inte hade råd att handla mat.

Jag har trots alla år jag missbrukat bara blivit gripen en gång. Det var runt 2009 då jag åkte dit för ringa narkotikabrott.”

Vilka problem löste du tillfälligt med Marijuana?

Jag slapp känna jobbiga känslor! Alla mina problem föstes undan och jag tänkte att det var ju underbart. Slapp bearbeta mina problem såsom relationer, ekonomi, skola osv. Till en början var det väldigt spännande.

Jag minns att jag skrattade väldigt mycket och okontrollerat och det var häftigt.

Minns också känslan av att äta saker. När jag rökt smakade allt 110 gånger bättre. Musiken blev också bättre. Att spela spel blev intensivare.

Marijuana och drogerna gav en extra skjuts till allt jag gjorde!”

Vad var det värsta med att ta Marijuana?

Paranoian! Jag fick förföljesemani och trodde att nån var efter mig och ute efter mig.

Allmän otrygg kände jag mig. Vissa gånger i början när jag rökte och inte var van med ruset så kunde jag få känslan av att vad händer? Kommer jag dö nu? Jag kunde bli rädd och jag minns att det enda jag ville var att ruset skulle gå över.

Och jag sa till mig själv att det här var sista gången.

Ett annat exempel är en av de första gångerna jag rökte och mitt minne var två sekunder långt. Som en guldfisk. Det var riktigt obehagligt och det pågick i ungefär 20 minuter. Alla tankar gick om & om och det var en hemsk upplevelse.”

Varför och hur slutade du med drogerna?

Nångång vid 25-års ålder så var jag riktigt trött på drogerna. Jag hatade dom! Men trots hundratals försök att sluta så lyckades jag inte på egen hand.

Gång på gång så föll jag tillbaka. Drogen var för stark. De sista aktiva åren så kom flera konsekvenser som ledde till mitt beslut att söka hjälp. Dels skrev en av min barndomsvänner ett meddelande till mig där han skrev att vi hade växt ifrån varandra. Han gillade inte den jag blivit och att vi hade inget gemensamt längre. Det tog jag väldigt hårt.

Jag fick också en skuld till en kvinna som hotade med att skada min familj om jag inte betalar. Där nånstans så började jag komma till insikt att det här kommer inte sluta bra.

Jag hade en längtan till mitt gamla jag. Jag ville leva igen. Jag tog mod till mig själv och ringde till beroendeenheten i Linköping. Det gick två dagar sen fick jag en plats på avgiftningen på US. Där fick jag ligga i tio dagar. Sen gick jag en sex veckors primärbehandling på Sensus behandlingshem för att sedan gå en 8 månader lång förlängd behandling på Solvändan behandlingshem.

Under min tid i behandling har jag byggt upp en trygghet igen. Jag har sakta men säkert byggt upp min självkänsla och har fått verktyg att ta till för att hålla mig drogfri.”

Hur är ditt liv nu efter att du har slutat med drogerna?

Jag lever, jag känner och jag utvecklas. Jag har ett underbart liv nu. Jag sköter mina studier. Jag sköter min ekonomi. Jag tar ansvar. Jag har börjat spela innebandy igen och det är som en dröm som gått i uppfyllelse. Jag lever en dag i taget och har nu lite över två års drogfrihet.

Jag tycker om mig själv idag! Jag tror på mig själv! Jag har fått tillbaka livsgnistan. Jag har börjat göra musik och oljemåla, såna saker som ville lära mig under mitt missbruk men som alltid rann ut i sanden. Jag känner hopp idag och är en glad, social och utåtriktad kille igen!”

Vilket budskap har du till unga som vill testa droger?

Om du vill förstöra ditt liv, hamna i fängelse eller dö. Om du vill förlora din familj och dina vänner. Om du vill misslyckas här i livet. Då ska du börja knarka.

Vill du inget av dessa, då ska du hålla dej så långt ifrån droger som möjligt.

Droger är en mörk kraft som kommer ta över dej och dina tankar och förgöra dej!

Var stark och säg nej till droger. Välj livet istället.”