fbpx

Introduction

Mina bästa vänner är idag döda!

Mina bästa vänner är idag döda!

Personen på bilden har inget med texten att göra.

Intervju med en fd amfetamin-missbrukare

Jag nådde en punkt där jag inte längre orkade med mig själv varken med eller utan droger.”

Jag har tagit allt från att sniffa bensin – redan vid tio års ålder – och sedan arbetat mig genom olika droger som alkohol, piller, hasch, heroin, ecstacy, lsd och amfetamin.

Större delen av mitt vuxna liv har jag använt hasch och amfetamin som huvuddroger – dagligen ca fem – tio gram hasch och 3 gram amfetamin. Bodde från 17 års ålder i X och där var drogmissbruket väldigt utbrett. Det fanns t.ex hasch att köpa på stan och även under disk i vissa kiosker.

Tidigare var cannabis min huvuddrog, sedan kom amfetaminet in i sex månadersperioder. Under de sista sex åren innan jag blev drogfri så skiftade det och jag använde mer och mer amfetamin.”

Varför började du med droger?

Jag har alltid som liten känt att det har varit något fel på mig. Att jag varit annorlunda än alla andra. Jag har t.ex kunnat sitta i ett rum och lekt med andra barn och känt mig utanför och ensam. Trivdes aldrig riktigt med vem jag var.

Detta ändrade sig när drogerna kom in i bilden för då behövde jag inte fundera på vem jag var. Drogerna fyllde upp det gapet i min själ.

Innan drogerna kom in i bilden gjorde jag mycket “bus” som att tända eld på saker och slå sönder rutor eller stjäla. Detta gav mig en kick men också mycket konsekvenser. Drogerna gav mig sedan dessa kickar istället.”

Vilka fysiska, kroppsliga problem fick du?

Amfetaminet har gett mig en kronisk Hepatit C infektion på grund av att jag har delat sprutor.

Jag har fått ärrbildningar efter sprutor. Lider idag också av ledvärk pga mitt drogmissbruk.

Har också drabbats fysiskt på andra sätt pga mitt drogmissbruk: Så som att utsätta mig för sömnbrist, kyla och våld. Jag har blivit skjuten två gånger. En gång i ryggen och en gång i benet. Blivit knivhuggen flera gånger. Legat och gömt mig för polisen nedgrävd i snö eller släpat kopparkabel genom skogen flera mil eller trampat på skärvor och skurit upp foten på soptippen och fått infektioner.”

Vilka mentala problem fick du?

Under två år så hade jag en amfetamin-psykos där jag var helt i min egen värld. Det var som att jag hade en bok i min hjärna som allt som hände stod uppskrivet i.

Hade ‘nojor’ och hjärnspöken hela tiden när jag tog amfetamin – jag fick hela tiden hantera dessa för att få det att fungera.”

Har du haft hallucinationer?

En gång. Jag sålde extasy med mycket hallucinogena effekter. Jag hade själv tagit 10 på fredagen, 20 på lördagen och 40 på söndagen. Sedan tog jag amfetamin på måndagen för att slippa avtändningen.

På tisdagen när jag var själv hemma med barnen – min dåvarande sambo hade åkt och skulle hjälpa sin mamma (hon var nog glad att slippa mig ett tag också). Jag rökte hasch under dagen.

På kvällen började hallucinationerna med att allt blev suddigt och sedan kom en period av mardrömsliknande hallucinationer där liemannen gömde sig överallt och försökte ta livet av mig och det hängde döda människor i träden utanför.

Jag försökte ringa efter hjälp men jag förstod inte hur telefonen fungerade. Det pågick i tolv timmar och på morgonen, när sambon kom hem mötte jag henne i dörren och bara gick förbi henne. Gömde mig då i källaren tills det gick över helt. Det var som att befinna sig i en mardröm men det hela var mycket verkligt. Som tur var så sov barnen genom allt och ingen blev skadad.”

Vilka konsekvenser fick ditt missbruk?

Jag har sålt droger och begått mycket brott såsom stölder, vapenbrott och misshandel.

Mina barn går fortfarande på BUP och lider av PTSD och ångest. Mitt ex och hela hennes familj har lidit mycket av hur jag har levt.

Min mamma och pappa har lidit av mitt missbruk genom att mamma har varit medberoende till mig och pappa har mått psykiskt dåligt. Han blev under en period sjukskriven för utbrändhet. Mamma och pappa har också fått rädda mig ur ekonomiska knipor där tusentals kronor skulle betalas tillbaka. Detta gav dem mycket oro och stress.”

Positiva effekter i början?

Överlag upplevde jag att det blev lättare att vara jag när jag tog droger och amfetamin. Kände även att jag kunde bli social med andra människor.”

Det värsta med att ta amfetamin?

Det värsta med amfetaminet har helt klart varit alla hjärnspöken som infann sig. Att t.ex tro att det är ett barn som står och pratar med en polis. Därför gömmer man sig i flera timmar tills man inser att det är en postlåda.”

Hur och varför slutade du med droger?

Jag nådde en punkt där jag inte längre orkade med mig själv varken med eller utan droger. Hade under ett års tid pratat mycket med en vän, som också var trött på drogerna, om behandling. Men jag var övertygad om att det inte fungerade så vi “nötte” på.

Till slut fungerade det inte för mig längre. Jag var uppe i så stora drogdoser, för att få någon effekt, att det bara blev nojjigt och jobbigt att vara på och jag klarade inte av att vara av. Ringde Soc. och sökte behandling.

Det var viktigt för mig att komma iväg från min hemstad och min umgängeskrets. Därför kom jag iväg till behandlingshem där jag gjorde en primärbehandling. Sen vidare till X där jag gjorde ett års tolvstegsbehandling.
Idag fortsätter jag att arbeta med mig själv och går regelbundet till Anonyma Narkomaner.”

Hur är ditt liv nu?

Jag hade aldrig tidigare haft ett jobb och som ett led i min behandling så slussades jag ut i arbetspraktik. Där fick jag möjlighet att utvecklas och fick en jättebra chef som lät mig köra på. Så småningom så fick jag lite arbetstimmar och så småningom ett fast jobb.

Jag har snart betalat av alla mina skulder pga att jag haft ett jobb och “nött” in allt till kronofogden.

Har träffat en kvinna som har en liknande bakgrund som jag. Vi förstår och hjälper varandra på ett bra sätt. Vi har gift oss och skaffat ett barn – en tjej som är 1.5 år. Jag har umgänge med mina två mellan-barn och min äldsta dotter bor hos mig, hon är femton år. Vi kämpar på med hennes skolgång och tonår.

Går även och väntar på en behandling för min Hepatit C.

Vi lever i total avhållsamhet inför alla droger samt alkohol. Det har gjort vårt liv så mycket rikare att få uppleva allt med alla känslor påkopplade. Vi går på 12-stegsmöten någon gång varje månad.

Annars lever vi som vem som helst. Vi är mycket intresserade av natur och fiske.”

Budskap till ungdomar som vill testa droger?

Det är inte värt det! Oavsett om man förstår det eller inte så kommer drogerna att förstöra livet. Jag har haft tur och har gjort ett mycket besvärligt och omfattande arbete för att ta mig ur drogmissbruket. Det är inte alla som har den turen eller som orkar att göra det jobbet. Mina bästa vänner är idag döda!

Något annat du vill tillägga?

Det som särskilt bör tas hänsyn till idag är framställningen av nya RC droger (“Research Chemicals” eller designerdroger). De ungdomar som testar dessa vet inte vad dom egentligen får i sig och vilka efter-effekter det kommer att ha på hjärnan. De som använder dessa droger är ‘labbråttor’ åt knarklangarna. Så är det även om det sker med lagliga substanser på en ‘oskyldig’ webbsida”