Tjejer dricker öl och alkohol

Alkoholmissbruk slår många liv i spillror – skaffa dig mer information!

Vårt syfte är att beskriva alkohol på ett enkelt och lättförståeligt sätt så att alla kan förstå det.

—– Få en gratis E-bok om Alkohol!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde. Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får också våra nyhetsbrev med mer förebyggande droginformation: Filmer, fler e-böcker, webbtidning, drogfakta mm.
Ditt namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig ...?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.

—– Ordlista

  • Vad är en drog? Ämnen som påverkar tänkandet och kroppen. Exempel på droger är narkotika, alkohol, kaffe, tobak,
    lösningsmedel, dopingmedel och vissa läkemedel.
  • Vad är knark? Knark är slang för narkotika.
  • Vad är narkotika? Olagliga ämnen som påverkar tänkandet och kroppen. De kan framkalla lyckokänslor, rus m.m. och är beroendeframkallande. Det finns många olika slags narkotika t.ex: heroin, spice, hasch, kokain och marijuana m.fl.
  • Vad är ett beroende? Att inte kunna kontrollera sina begär och sitt sug. Man vill ha mer och kan inte sluta. Får man inte mer så mår man dåligt.

—– Alkohol på ett lättförståeligt sätt

Vad är alkohol?

Det finns många olika sorters alkohol som alla har en sak gemensamt: De är giftiga. Den alkohol som man dricker görs oftast av säd, potatis, frukter eller bär och kallas etanol. Etanol kan också användas som desinfektionsmedel.

Var kommer den ifrån?

Alkoholen bildas av jästsvampar.

Varför tar man det?

Historiskt användes alkohol som bl.a. bedövningsmedel och medicin. Idag finns den fortfarande i vissa hostmediciner. Människor dricker alkohol av olika anledningar – en del för att “må bättre” eller “hantera” smärta eller problem. Alkohol är beroendeframkallande. I Sverige har man en lång tradition av att dricka på fester, helger och vid speciella tillfällen som t.ex midsommar och på kräftskivor.

Hur kan man se om en person har tagit alkohol?

Personen kan sluddra, vingla och bli mer pratsam – en del blir aggressiva. Blodkärlen vidgas och personer ögon kan bli blodsprängda. Personen luktar också alkohol.

Vad händer med kroppen?

Alkohol går ut i blodet och påverkar kroppens organ och det centrala nervsystemet. En mindre mängd gör att personen känner sig mer glad och pratsam. Större mängder orsakar bl a minnesluckor, kräkningar och sämre muskelkontroll. Vid för stora mängder kan personen bli medvetslös och få alkoholförgiftning.

En kvinna som dricker när hon är gravid riskerar att skada sitt foster, så man skall helst undvika det då.

Kroppen kan ta skada och få vitaminbrister, skador på lever och andra organ samt cancer kan också förekomma.

Vad händer mentalt?

Människor upplever ruset lite olika. Man kan känna sig upprymd och avslappnad. Alkohol kan även förstärka känslorna hos personen och vissa kan bli aggressiva.

Vad är alkohol?

Alkohol är en legal drog

Alkohol är ett av de äldsta berusnings – och bedövningsmedel man känner till. Det är jästsvampar som bildar alkohol. Det finns olika sorters alkohol som alla har en sak gemensamt – de är väldigt giftiga! Den alkohol som man dricker framställs oftast ur säd, potatis, frukter och bär och den kallas etanol. Etanol kan också användas som desinfektionsmedel i bla. sjukvården.

Lite historia

Före 1800-talet användes alkoholen som bedövningsmedel och smärtstillande. Tidigare har alkohol används mot tex. förkylningar och idag ingår den i vissa hostmediciner.
Redan på 1000-talet drack vikingarna mjöd – en dryck som innehåller alkohol.
När de svenska bönderna på 1500-talet lärde sig tillverka brännvin av säd, så ökade drickandet enormt. På 1700-talet ökade drickandet ännu mera då man lärde sig göra brännvin av potatis istället för säd.
I början av 1800 – talet låg spritkonsumtionen på sin absoluta topp. Man räknar att varje svensk man drack över 100 liter brännvin per år. Det blev ett stort folkhälsoproblem och bl a orsakade sjukdomar, ökad dödlighet och misshandel.

Vad händer när man dricker alkohol?

När man dricker alkohol går den ut i blodet. Den påverkar kroppens olika organ samt det centrala nervsystemet. Blodkärlen närmast huden vidgas vilket ger en värmekänsla. Detta ökar samtidigt risken för avkylning.
Det bildas också mer saltsyra i magen vilket kan leda till magkatarr och ökad risk för magsår.

Hur påverkas ungdomar?

Ungdomar tål alkohol sämre än vuxna. Dels för att deras kroppar inte är vana vid alkohol och dels för att de blir berusade av en mindre mängd alkohol.
Det tar också längre tid för yngre kroppar att bryta ner alkoholen.

Tjejer tål alkohol sämre än killar

Sedan tål tjejer alkohol sämre än killar – varför då? Jo, tjejer tål alkohol sämre, speciellt under mensperioden, då kroppen är mer känslig.
Tjejkroppen innehåller mindre vatten och eftersom alkohol är vattenlösligt så späds det ut i relation till mängden vatten i kroppen. Så om en kille och tjej dricker lika mycket alkohol så får tjejen mer alkohol i blodet. Tjejer blir också snabbare beroende av alkohol.

Man kan känna sig gladare

Av en mindre mängd alkohol kan personen känna sig gladare och mer pratsam och kan uppleva det lättare att ta kontakt med andra människor. Livet upplevs mer positivt, mindre bekymmersamt och avstressat.

I Sverige har vi en lång tradition av att dricka alkohol tex. vid speciella tillfällen som på fester, kräftskivor och midsommar.
Alkoholmissbruket är det största missbruket vi har och många barn drabbas hårt av detta.

Negativa konsekvenser

En större mängd alkohol kan göra så personen får minnesluckor, kräkningar, sämre muskelkontroll – vilket gör att personen vinglar och sluddrar. Vid alldeles för stora doser kan personen bli medvetslös.
Alkohol är beroendeframkallande och kallas då alkoholism. För att bli påverkad behöver man dricka mer och mer eftersom kroppen bygger upp tolerans mot alkoholen.
Stora mängder alkohol kan bl a leda till leverskador, bukspottskörtel-inflammation samt att hjärtat får jobba hårdare – man kan även få akut alkoholförgiftning. Det är också vanligt med vitaminbrister – speciellt B-vitaminbrist vilket i sin tur skapar sömnsvårigheter, hudproblem och darrningar.

Våld i samband med alkohol

Våld i samband med alkohol är inte ovanligt. Det finns undersökningar som visar att åtta av tio personer som misshandlar eller skadar andra – har varit påverkade av alkohol.
Vad det gäller personer som blivit utsatta för våld har ungefär hälften varit påverkade av alkohol.
Man kan även få ett bakrus efter en fylla – personen blir trött, får huvudvärk och illamående. Undersökningar visar att människor utför arbetar sämre efter att ha druckit och även under bakruset.

Källor och referenser

C.A.N – faktablad alkohol

Alkohol & kvinnor, Systembolaget

Intervju av Droginformation.nu

Droginformation.nu - intervju alkohol

Intervju med Ingela, som tidigare har missbrukat alkohol

“Man skäms över den person man blivit, man vill inte att folk ska se hur svag man är.”

“Började missbruka alkohol för att jag tyckte att det var härligt att bli snurrig i huvudet. Man blev gladare och vågade mer. Det är så sinnesförändrande, man tappar sina hämningar/spärrar och gör saker som man aldrig skulle gjort i nyktert tillstånd.

Jag dolde mitt missbruk ganska väl. Var inte en alkoholist som drev omkring på stan, utan jag var skötsam och skötte min ekonomi m.m.

Min lever var i princip helt slut och det var mycket illa.

Fick självmordstankar, psykisk oro, känslan av skam, ALLT som tänkas kan. Svårt att beskriva, det är egentligen alla psykiska besvär man KAN ha som följer med när man är missbrukare. Sedan hade jag även svåra abstinenssymptom.

Man skäms över den person man blivit, man vill inte att folk ska se hur svag man är.

Jag har ibland tankar om hur min dotter kunde har mist sin mamma när jag tog läkemedels-överdoser omedvetet. Min dotter fick klara sig själv mycket som liten, eftersom jag var ganska påverkad av läkemedel (när hon var två år så gick hon och hämtade mat själv i bl.a frysen).

Det är ju tankar som kommer och går, men det är inget jag kan påverka idag. Jag var ju som jag ser det sjuk, och idag har jag tillfrisknat.

Min familj led av att jag var missbrukare pga att jag ej var så närvarande psykiskt, och för min dotter kanske inte heller fysiskt.

Dottern var oftast hos mormodern så att jag kunde festa, och idag är jag glad över att hon faktiskt var i goda händer.

Jag slutade med alkohol och droger för min dotters skull. Jag hade själv vuxit upp med en pappa som var alkoholist och en bror som var läkemedelsberoende. Jag var på behandling i Stockholm på Kärsögården under 4 månader.

Idag känns det underbart. Jag kan inte i ord beskriva hur glad jag är över att vara nykter/drogfri. Jag miste både min bror och min far till alkohol/droger och jag är den enda som överlevt.”

Mitt budskap till barn och ungdomar

“Till barn och ungdomar som vill testa droger eller alkohol vill jag säga: Gör inte det! Lev ditt liv fullt ut, utan sinnesförändrande medel.

Jag vill tillägga att man som barn/ungdom i en familj med missbrukande förälder ska prata med skolkurator eller ungdomsmottagning. Man behöver allt stöd man kan få! Det är aldrig barnets/ungdomens fel att föräldern har problem.

Man ska också vara medveten om att man inte är ensam om sin situation eftersom många barn/ungdomar växer upp i dysfunktionella familjer tyvärr.

Jag är aktiv i Nykter, drogfri och singel. Det är en samlingsplats för oss som är nyktra, drogfria och som söker en livspartner, eller kanske bara vänner i samma levnadssituation.”

Jag tackar så mycket för att du ställde upp och berättade din historia om alkohol.

—– Få en gratis E-bok om Alkohol!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde. Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får också våra nyhetsbrev med mer förebyggande droginformation: Filmer, fler e-böcker, webbtidning, drogfakta mm.
Ditt namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig ...?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.